Op 17 september zal de nieuwe lector Insecten & maatschappij Jetske de Boer (NIOO-KNAW & Aeres Hogeschool Wageningen) haar officiële startlezing geven, met bijbehorend programma over problemen en kansen rond insecten. Daar hoort ook een workshop over de Bodemdierendagen bij! Voor wie wil is het nog mogelijk om online de openbare les te volgen, of aan de fotochallenge mee te doen!

Eikenprocessierups, buxusmot en mug. Er zijn genoeg plagen die ons de kriebels kunnen bezorgen. Maar veel meer insectensoorten (en bodemdieren!) zijn juist onmisbaar en verdienen aandacht omdat het slecht met ze gaat. Die twee uitersten hebben meer met elkaar te maken dan je denkt, stelt Jetske de Boer.

Tijdens haar openbare les 'Bugs in the system' vertelt de Boer over het insecten-dilemma als model voor ecologisch denken. Ze neemt ons mee in de wereld van de insecten. Waarom zijn er van sommige soorten zoveel en van andere juist zo weinig? En wat kunnen we daarvan leren?

Voorafgaand aan de openbare les zijn er verschillende excursies op het terrein van Aeres Hogeschool Wageningen en het NIOO-KNAW. Ook is er gelegenheid in gesprek te gaan met studenten en partners die onderzoek doen met het lectoraat. Het is daarnaast mogelijk om de openbare les te volgen via de livestream.

Het lectoraat ‘Ecologisch Wijs: Insecten & Maatschappij’ is een gezamenlijk initiatief van Aeres Hogeschool Wageningen en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

Programma

13:00 uur Ontvangst (buitenterrein Aeres Hogeschool Wageningen)
13:15 uur Excursies ronde 1 Locatie: buitenterrein Aeres Hogeschool Wageningen en NIOO-KNAW.

  • Op zoek naar (waardplanten voor) vlinders op het AHW terrein, Vlinderstichting
  • Inrichting schoolterrein voor (insecten)biodiversiteit
  • Bezoek het NIOO- onderzoeksterrein
  • Alles over de Bodemdierendagen
  • Binnenveldse Hooilanden (Mooi Binnenveld): wat komt er kijken bij een gebiedsproces (Deze excursie loopt over twee rondes en start in het Binnenveld).

14:00 uur Excursies ronde 2

  • Op zoek naar (waardplanten voor) vlinders op het AHW terrein, Vlinderstichting
  • Inrichting schoolterrein voor (insecten)biodiversiteit
  • Bezoek het NIOO- onderzoeksterrein
  • Alles over de Bodemdierendagen

14:45 uur Gelegenheid om kennis te maken met studenten en partners die met/in het lectoraat werken
15.30 uur Openbare les Aeres Hogeschool Wageningen (ook te volgen via een livestream)
16.30 uur Receptie

Fotochallenge

Insecten zijn onderdeel van ieders leven! Op meer manieren dan je misschien denkt... Niet elk insect wordt opgemerkt. Helaas de stekers en de bijters wel, maar veel insecten doen ongestoord hun
(goede) werk. Wie kom jij zoal tegen? Wat is voor jou de waarde van insecten? Probeer ze vast te leggen op de gevoelige plaat en stuur je foto* uiterlijk 10 september naar:
inauguratie.jetske.de.boer@aeres.nl

Wie weet zie je je eigen foto terug tijdens de openbare les!
* Door het insturen van je foto geef je toestemming voor gebruik van jouw foto (met bronvermelding) in het programma op 17 september, de publicatie n.a.v. de openbare les en eventuele publiciteit rondom de openbare les.

Aanmelden

Aanmelden kan via deze link. Op dit moment is het nog mogelijk om je voor de online openbare les aan te melden!

Let op: mochten er beperkingen zijn, of het maximaal aantal deelnemers wijzigt, dan word je daarvan op de hoogte gesteld.


Insecten: van plaag naar parels

De eikenprocessierups als probleemsoort in Nederland

Lector-pagina Jetske de Boer, Aeres Hogeschool Wageningen