Heroveren de pissebedden in 2021 de koppositie? Scoren er meer tuinen hoog? Ook dit jaar gaan we weer op zoek! Tot en met 11 oktober kun je je waarneming inleveren op deze site.

Ieder jaar gaan we rond Dierendag op safari in eigen tuin of park, op zoek naar die belangrijke maar vaak vergeten bodemdieren. In 2021 is het alweer tijd voor de 7e editie!

Verspreid over het hele land gaan honderden mensen op zoek. Samen zijn er al duizenden 'bodemschatjes' gescoord! Inleveren van je waarneming kan via het online formulier.

Natuurlijk kun je het hele jaar door bodemdieren zoeken, en doorgeven. Maar tijdens het 'officiële' bodemdierenseizoen van de Bodemdierendagen doen we iets speciaals: we verzamelen samen de gegevens voor de jaarlijkse Bodemdieren Top 3 van Nederland!

Voor wie nieuwsgierig is: op de kaart staan alle waarnemingen sinds 2015.

In 2020 werden regenwormen in de meeste tuinen gevonden: 'regenworm verslaat pissebed' haalde de krantenkoppen. Wat zal 2021 ons brengen? Eind september en begin oktober gaan we weer samen op onderzoek!

Dit jaar hebben we extra aandacht voor wat een bodemdier een bodemdier maakt, en voor de bedreigingen waar deze dieren mee te maken hebben. Het thema is in 2021 dan ook: Erop of eronder! Extra nuttig dus om te weten welke dieren waar leven...

Doe je ook mee?!


Goede ideeën? Of wil je ook zelf wat organiseren? Laat het weten: bodemdierendagen@nioo.knaw.nl