Op vrijdag 6 mei 2022 organiseert de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) in het Friese Franeker de tweede editie van Expeditie NEXT: hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen. Ook het NIOO doet mee.

Tijdens Expeditie NEXT worden kinderen in de basisschoolleeftijd en hun begeleiders geënthousiasmeerd voor de wetenschap in de breedste zin van het woord. Ook hun oudere en/of jongere familieleden, vriendjes en vriendinnetjes zijn welkom.

Professor Nova

Onder leiding van de fictieve Professor Nova Next en haar zes vrienden, gaan de kinderen op expeditie door de binnenstad van Franeker vol activiteiten als experimenten, live-onderzoek en opstellingen.

Zo komen ze in aanraking met allerlei wetenschappers over de meest uiteenlopende thema's van deze tijd. Denk aan de klimaatcrisis, pandemieën, sociale ongelijkheid of de digitale wereld.

Hiervoor brengen de organisatoren van het festival voor één dag de oude Franeker universiteit weer tot leven, samen met het Nederlandse wetenschapsveld en regionale partners als de Academie van Franeker en Arcadia.

Wetenschapsagenda

In de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) worden de krachten van alle verschillende partijen gebundeld en wordt samenwerking tussen wetenschappelijke instellingen, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties gestimuleerd.

De Kenniscoalitie, bestaande uit de Universiteiten van Nederland, de Vereniging Hogescholen, TNO/TO2, VNO-NCW, MKB Nederland, NWO, KNAW en de NFU, is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Nationale Wetenschapsagenda die uitgevoerd wordt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het doel van de NWA is om wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zowel voor reeds geïnteresseerden als een grote doelgroep met een latente interesse in de wetenschap. Dit doen ze door verschillende soorten content te ontwikkelen en activiteiten te organiseren.

NIOO-stand

Ook het NIOO staat op Expeditie Next, met een eigen stand. Daar willen we natuurlijk nog niet te veel over verklappen, maar sleutelwoorden zijn 'bodem' en 'bodemdieren' en je kunt o.a. een avontuurlijke challenge verwachten!
 


Meer informatie: