All news

Search results

 1. 10 functies van een gezonde bodem

  News
  Al het goede komt dit jaar bij ons in tienen. Vandaag geven we je 10 belangrijke functies van de levende bodem. Bodemdieren hebben daarin een grote rol.
  10 voor de bodem
 2. Battle of the Cities: meld je gemeente aan

  News
  Doe met je gemeente mee met de Bodemdieren Battle of the Cities. Wie weet pakken jullie de titel 'Bodemdierenstad van het Jaar'!
  Campagnebeeld 10 voor de bodem
 3. Op bodemdierensafari met Het Klokhuis

  News
  Op dinsdag 28 mei zond de NTR een aflevering van Het Klokhuis uit over bodemdieren.
  Het Klokhuis
 4. 10 voor de bodem!

  News
  Doe je deze herfst ook weer mee met de Bodemdierendagen? Dit jaar vieren we ons jubileum: het is alweer de tiende editie! En we hebben nog meer redenen om te kiezen voor het feestelijke jaarthema: ’10 voor de bodem!’ Ook ons jubileumfeestbeest is er weer bij dit jaar.
  Feestbeest Bodemdierendagen
 5. Welkom onder de grond in Zutphen!

  News
  Op woensdag 1 mei, midden in de meivakantie, was het weer tijd voor Expeditie NEXT, hét wetenschapsfestival voor kinderen. Deze keer kwamen alle onderzoekers naar de mooie binnenstad van Zutphen. Bij de stands van de Bodemdierendagen was je van harte welkom onder de grond.
  Bodemdieren in het terrarium
 6. Earthworms winners of humid 2023 & Leeuwarden bags the title Soil Animal City of the Year

  News
  Spring has started in the Netherlands, and that means our soil life is very active again. How much do we know of the creatures living under our feet? That is where the citizen science project of the Soil Animal Days comes in. What did the results of 2023 show us? Earthworms like wet weather and managed to retain their position in the national soil animals Top 3: they were spotted in 87% of gardens. And in Leeuwarden, people searched for soil animals with such enthusiasm and a clear focus on the importance of soil animals that the Frisian capital may proudly call itself Soil Animal City of the Year.
  Infographic with 2023 results
 7. Bodemdierendagen in de media 2023

  News
  De bodemdieren zijn in winterrust. Een mooi moment om eens terug te kijken naar alle aandacht die ze kregen in het najaar. In dit artikel zetten we de mediaberichten over de Bodemdierendagen 2023 op een rij. Over radioprogramma's, landelijk en regionaal nieuws en een tweet van de minister.
  Wethouder Stellingwerf van gemeente Leeuwarden bekijkt prijs Bodemdierenstad 2023
 8. Regenwormen zijn winnaars van vochtig 2023 & Leeuwarden verovert titel Bodemdierenstad van het jaar

  News
  Op 5 december is het óók Wereldbodemdag. Ter ere daarvan maakt de organisatie van de Bodemdierendagen de scores van de Nederlandse bodemdieren in 2023 bekend. De regenwormen houden wel van nat weer en weten hun toppositie in de Bodemdieren Top 3 vast te houden: ze zijn in 87% van de tuinen gespot. En in Leeuwarden is met zoveel enthousiasme en aandacht voor hun belang naar bodemdieren gezocht, dat de Friese hoofdstad ditmaal de eretitel Bodemdierenstad van het Jaar mag voeren.
  Infographic met resultaten 2023
 9. Wie wint dit jaar de Bodemdieren Battle of the Cities?

  News
  Het citizen science-project de Bodemdierendagen is in volle gang. Deelnemers sturen de uitkomsten van hun ‘bodemdierensafari’ in en dragen zo bij aan de jaarlijkse publieksinventarisatie van het Nederlandse bodemleven. Wat ontdekken ze samen dit jaar? Maar een andere grote vraag is: welke gemeente wordt bekroond met de titel Bodemdierenstad 2023?
  Gemeente Utrecht wint de bodemdieren battle of the cities
 10. Bodemdieren bij Vroege Vogels

  News
  Afgelopen zondag vertelde NIOO-onderzoeker Dina in 't Zand bij radioprogramma Vroege Vogels over de regenworm. Luister terug!
  Regenworm