OFFICIËLE NAAM: Formicide

ROEPNAAM: Mier

ADRES: De mier bouwt zijn nest in de bodem, in holle bomen, in spleten tussen rotsen of hij plakt zelf zijn nest van dorre bladeren aan elkaar. Je vindt hem nooit in zijn eentje, want hij leeft namelijk samen met duizenden andere mieren in een kolonie. Aan het hoofd staat de koningin, daaronder de werksters en soldaten.

SIGNALEMENT: Meestal zwart of bruin. Maar ook gele, rode, groene, zilvergrijze en goudkleurige soorten komen voor. Het lichaam van de mier bestaat uit drie delen en drie paar poten. Hij is te herkennen aan zijn wespentaille (verwant van de wesp!), zijn voelsprieten (alleen bij mieren hebben die een knik van 90 graden), zijn facetogen en natuurlijk zijn grote kaken.

LEEFTIJD: De mannetjesmier leeft kort - enkele dagen tot weken - terwijl de koningin wel 30 jaar kan worden! Daarmee is de mier het bejaardst van alle insecten. 

BEVOLKINGSDICHTHEID: Als je toevallig op een mierennest stuit, kun je wel duizenden mieren in een handje grond vinden! Een nest van een bosmier kan bijvoorbeeld uit 200.000 tot zelfs 1.000.000 werksters bestaan! 

FAMILIE: Er zijn meer dan 12.000 soorten mieren beschreven, samen vormen zij 15 tot 25 procent van de biomassa van landdieren op aarde.

ETEN: De mier is een slim dier. Sommige soorten doen aan landbouw en verbouwen hun eigen eten in een heuse moestuin onder de grond. Eén soort transporteert bladeren naar zijn moestuin, en kweekt hier een schimmel waar de mieren van leven. Andere soorten doen aan veeteelt, zij houden luizen voor hun honingdauw in ruil voor bescherming van de luis tegen vijanden zoals het lieveheersbeestje. Soms wordt er zelfs een samenwerkingsverband getekend met planten. De plant produceert een zoete afscheiding voor de mier, waarop de mier de plant tegen vraat beschermt. Wat een samenwerking daar op de grond! 

 

IN HET NIEUWS: In Noord-Amerika zorgen de vuurmieren voor 5 miljard dollar schade per jaar. Het bestrijden, controleren en de medische behandeling die nodig is na een beet van deze invasieve soort loopt de spuigaten uit.

WETENSCHAP: Onderzoek in het ruimtestation ISS toont aan dat mieren in gewichtsloze toestand nog steeds goed kunnen samenwerken. Deze ontdekking moet uiteindelijk leiden tot de bouw van robots die meester zijn in samenwerken.