OFFICIËLE NAAM: Acari

ROEPNAAM: Mijt

ADRES: De mijt is te vinden op vele plaatsen. De bodemmijt leeft het liefste in de bovenste grondlagen waar hij het meeste voedsel kan vinden. Parasitaire mijten zijn terug te vinden op dieren, bijvoorbeeld insecten, reptielen, vogels, zoogdieren. Op de mens vinden we ze terug als de schurftmijt, oogstmijt, teek, oormijt en zelfs als mijten in de haarzakjes van je wimpers. 

SIGNALEMENT: De mijt heeft vier paar poten en zijn ogen ontbreken. Zijn lichaam is verdikt tegen uitdroging en aanvallen van andere dieren en bestaat uit twee delen die soms vergroeid zijn. Hij kan 0.1 mm tot 2 mm groot worden. Sommigen zijn met het blote oog niet eens zichtbaar, zo klein zijn ze!

LEEFTIJD: De leeftijd van de mijt is erg afhankelijk van de soort. De bodemmijten hebben een leven voor zich van een half jaar tot 4 jaar. Heel wat jaren voor zo'n klein beestje!

BEVOLKINGSDICHTHEID:  60.000 mijten in een handje grond.

FAMILIE: Er zijn meer dan 45.000 soorten mijten bekend. Hiervan leven er 2500 in het water en 10.000 soorten zijn parasitair. Wetenschappers denken dat het totaal aan soorten wel rond de 1 miljoen kan liggen, veel soorten zijn namelijk nog niet beschreven. 

ETEN: De bodemmijt eet schimmels, bacterien, springstaarten, eieren van vliegen en muggen en nematoden. Ook plantenmateriaal staat op zijn menu. Parasiterende mijten daarentegen eten bloed, huid en keratine. Mijten die niet in de bodem leven vind je vaak terug in champignonkwekerijen of andere plaatsen waar veel voedsel wordt opgeslagen. Ze zijn dol op kaas en worst!

 

IN HET NIEUWS: De mijt is veel in het nieuws in relatie met de massale bijensterfte. De verroamijt is mogelijk de schuldige voor deze sterfte. Deze mijt zou bijen aanvallen en onder hen virussen verspreiden. 

WETENSCHAP: Onderzoekers hebben aangetoond dat het type stof in kleding bepalend is voor de overdracht van huisstofmijt. De overdracht op fleece is het hoogste van de onderzochte stoffen.