Voor een safari hoef je niet naar Afrika! Duik gewoon je tuin in en ontdek hoeveel er leeft in de grond. Van loopkever tot miljoenpoot, en van mier tot regenworm.

Dit jaar gingen we voor de vijfde keer op zoek in het hele land, en wel vanaf 26 september. Alle waarnemingen die t/m half oktober binnen zijn gekomen nemen we mee voor de berekeningen van de Bodemdieren Top 3 van 2019. Latere inzendingen doen mee met het vervolgonderzoek.

Gewoon of als expert

‘Meegraven' als citizen scientist kan in je tuin en op je balkon, het groene dak, schoolplein enzovoorts. Als gewone deelnemer of als expert. Nieuw is dat de moestuin als extra tuintype mee doet.

Bodemdieren zorgen heel goed voor onze tuinen! Afval zoals herfstbladeren wordt bijvoorbeeld opgeruimd en weer verwerkt tot voedsel voor de planten.

Gaat het goed of slecht?

De biodiversiteit in ons land gaat zienderogen achteruit. Meer aandacht voor en kennis over de onbekende ‘buren’ onder onze voeten is broodnodig. Klein is niet hetzelfde als onbelangrijk. Integendeel: we kunnen niet zonder!

Ook is het spannend wat voor effect die superwarme zomer op die onmisbare bodemdieren heeft gehad.

Aan de slag!

De speciale Bodemdieren-zoekkaart? Je waarneming online doorgeven? De resultaten van nu, en de afgelopen vier jaar? Tips en weetjes? Lesmateriaal? Dat alles en veel meer vind je hier op de site van de Bodemdierendagen.

Iedereen kan meedoen! Je hoeft er maar een klein stukje de deur voor uit...