Bodemdieren Battle of the Cities

Bodemdierendag 2023 illustratie
© Djenné Fila

Bodemdieren Battle of the Cities

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Hoe bodemdiervriendelijk is het hart van jouw stad? Doe bijvoorbeeld als (stads)ecoloog, NME-docent of groenbeheerder mee aan de Bodemdieren Battle of the Cities. Wie weet kunnen we jouw stad over een paar weken uitroepen tot Bodemdierenstad van het Jaar!

Game on!

De Bodemdierendagen 2022 staan in het teken van bodemdieren in de stad, onder het motto: 'Maak kennis met de onderburen'. Want het bodemleven is een onmisbare schakel om steden aangenaam en leefbaar te houden. Juist nu de gevolgen van klimaatverandering ook in de stad steeds duidelijker worden. En hoe kunnen we dat nu beter doen dan door met zo veel mogelijk (stads)ecologen, NME-docenten en andere natuurkenners bodemdieren te zoeken in de stad?

 

Hoe doe je mee met jouw stad?

 

Voorbereiding

 

Tijdens je waarneming

  • Doe tussen 23 september en 5 oktober een waarneming van bodemdieren ergens in je stadscentrum.
  • Zoek ongeveer een half uur naar bodemdieren, noteer wat je vindt en geef je waarneming aan ons door.
  • Hoe centraler, hoe beter! Blijf je binnen de 500 meter van je stadhuis, dan scoor je bonuspunten.

 

Vergroot je kans op de titel ‘Bodemdierenstad 2022’

  • Neem contact op met een lokale journalist om mee te gaan met je waarneming en daarover te berichten via de stadsmedia.
  • Post een ludieke/bijzondere/originele foto van je waarneming op social media met #bodemdierendagen en de naam van je stad.
  • De Bodemdierendagen zijn een citizen science-project, dus ook met veel particuliere deelnemers. Maak via je eigen communicatiekanalen ook de inwoners van je stad enthousiast om in hun eigen tuin, park of op het schoolplein mee te doen en hun waarneming in te sturen. Hoe meer waarnemingen in je stad, hoe meer we weten over de bodemdieren daar en kunnen we ze beter helpen.
  • Bedenk hoe we je/de stad bodemdiervriendelijker kunnen maken, en zo de hele stadsnatuur en onszelf een dienst bewijzen?

 

Veel succes en een fijne bodemdierensafari!

 

Tekening: Djenné Fila