Bodemdieren Battle of the Cities 2023

Egel onder een heg
© Tjitske Visscher

Bodemdieren Battle of the Cities 2023

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Game on!

De Bodemdierendagen 2023 staan in het teken van de onmisbare wereld onder onze voeten, met als motto: ‘Onder het Maaiveld’. Dit jaar letten we daarom ook speciaal op natuur- en bodemdiervriendelijk maaibeleid in de bebouwde kom. Een levende, gezonde bodem vormt letterlijk en figuurlijk de basis onder onze maatschappij. Zoek de bodemdierenoase in je gemeente en ontdek daar de diversiteit van het bodemleven. Bonuspunten kun je dit jaar verdienen door ons via social media te laten weten hoe jouw gemeente zich inzet voor een goed (maai)beleid voor grond en groen.

 

Hoe doe je mee met jouw gemeente?

 

Voorbereiding

Je waarneming

  • Doe tussen 22 september en 8 oktober een waarneming van bodemdieren ergens binnen je bebouwde kom.
  • Dit jaar vragen we iedereen om op zoek te gaan naar de ‘bodemdierenoase’ van je gemeente: de plek waar jij het meeste en mooiste bodemleven verwacht. Het maakt niet uit waar, als het maar binnen de bebouwde kom is!
  • Zoek ongeveer een half uur naar bodemdieren op die plek, noteer wat je vindt en geef je waarneming aan ons door.

Vergroot je kans op de titel ‘Bodemdierenstad 2023’

  • Zoek gezellig samen: met meer mensen ontdek je meer bodemleven en zo valt er voor iedereen meer te beleven!
  • Neem contact op met een (lokale of regionale) journalist om mee te gaan met je waarneming en daarover te berichten via de media in jouw dorp of stad.
  • Post een ludieke/bijzondere/originele foto van je waarneming op social media met #bodemdierendagen en de naam van je gemeente. Bonuspunten zijn te verdienen met de thema-opdracht, gekoppeld aan ‘Onder het Maaiveld’: laat tijdens je waarneming zien hoe je gemeente het bodemleven een handje helpt op of onder het maaiveld. Goed groenbeheer met gefaseerd maaien (letterlijk het maaiveld dus : ), inheemse bodembedekkers in de plantsoenen, gebiedseigen grond bij projectontwikkeling, takken laten liggen: kom maar op!
  • De Bodemdierendagen zijn een citizen science-project, dus ook met veel deelnemende ’burgerwetenschappers’. Maak via je eigen communicatiekanalen ook de inwoners van je gemeente enthousiast om mee te helpen en hun waarneming in te sturen. Zoeken kan in de eigen tuin, een park of op het schoolplein bijvoorbeeld. Hoe meer waarnemingen in je stad, hoe meer we weten over de bodemdieren daar en met die kennis kunnen we ze beter helpen.
  • Bedenk hoe we jouw plaats bodemdiervriendelijker kunnen maken, en zo de hele stadsnatuur en onszelf een dienst bewijzen.

Veel succes en veel lol op bodemdierensafari!

De Battle van 2022

Vorig jaar was het hart van de stad de bestemming voor de Bodemdieren Battle of the Cities. Utrecht veroverde toen de titel Bodemdierenstad van het Jaar, met een prachtige hoeveelheid en diversiteit aan bodemdieren op maar 200 meter afstand van het stadskantoor. Dat bleef niet onopgemerkt… Zowel in de stad zelf als in de plaatselijke en landelijke media was daar veel (positieve!) aandacht voor. En Kidsweek noemde Utrecht zelfs de ‘liefste stad voor bodemdieren’.

Dit jaar wordt het nóg leuker om mee te doen: je mag zoeken in wat volgens jou de bodemdierenoase van jouw gemeente is. We kijken ernaar uit!