De Bodemdierendagen komen eraan!

Allerlei bodemdieren

De Bodemdierendagen komen eraan!

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Op de eerste Bodemdierendag gingen vorig jaar duizenden mensen op zoek naar de 'bodemschatjes' onder hun voeten. Dat smaakte naar meer, en dus vragen we dit jaar iedereen om tussen 1 en 10 oktober op safari te gaan in de eigen achtertuin. Ook scholen kunnen meedoen!

Hele families trokken er op 4 oktober 2015 op uit om te kijken wat voor bodemdieren er in de Nederlandse tuinen en parken te vinden waren. Daarvoor gebruikten ze de speciale zoekkaart op onze website, en hun bevindingen gaven ze door via diezelfde website.

Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat op de lijst van meest voorkomende bodemdieren in de tuinen van Nederland, de eerste plaats gaat naar...de pissebed!

Bodemdieren kijken en vergelijken

Maar zou dat dit jaar nog steeds zo zijn? En het blijkt niet in elk type tuin hetzelfde te zijn. Hoe meer gegevens, hoe beter je kunt vergelijken. En daar houden wetenschappers van!

Daarom hebben we opnieuw een zoekkaart gemaakt. En dit jaar hebben we ervoor gekozen om van Bodemdierendag de BodemdierendagEN te maken: tien dagen lang, van 1 tot 10 oktober, kan iedereen meedoen.

Op safari dus: in Afrika zoeken ze graag naar de 'grote vijf' (buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant), maar wie gaat het lukken om in zijn eigen achtertuin de 'kleine tien' te spotten van onze zoekkaart?

Op het schoolplein...en verder!

Dit jaar moedigen we ook scholen aan om mee te doen. Kam met je hele klas het schoolplein uit, en laat ons weten wat je daar allemaal tegenkomt.

Doorgeven van je resultaten kan ook dit jaar weer via de website: het invulformulier is daar vanaf 1 oktober te vinden, en op de speciale landkaart kun je je eigen vondsten direct terugvinden. De officiële aftrap wordt gegeven op onze grote Open Dag.

Maar ook vóór 1 oktober is er op de website al genoeg te zien. Er komt steeds meer bij: de zoekkaart, praktische informatie over het verzamelen van gegevens, weetjes over bodemdieren, hoogtepunten van vorig jaar en binnenkort...een nieuwe wedstrijd!

Informatie & hulp

Heb je (nog) meer informatie nodig, of hulp bij het organiseren van een 'bodemdierensafari' met je klas of BSO-groep? Onze bodemdierenexperts weten raad. Kijk op de website of stuur ons een e-mail!