Doe mee

Bodemdieren zoeken op het groene dak
© Froukje Rienks/NIOO-KNAW

Doe mee

Doe mee met de Bodemdierendagen! Met jouw waarneming kunnen we zien hoe het gaat met het bodemleven in de Nederlandse dorpen en steden. Dus: duik je tuin in, of je schoolplein, groene dak of balkon op! Je kunt het invulformulier downloaden en meenemen naar buiten. Je kunt ook direct online je waarneming doorgeven.

Zoek tien diergroepen… of herken je de soort?

Zoek tijdens je waarneming tien diergroepen. Tips nodig om ze te herkennen? Download de zoekkaart met diergroepen. Binnen elke hoofdgroep zoeken we enkele soorten. Fijn als je die ook herkent! Wil je hulp om het te proberen? Download de zoekkaart met soorten. Kijk voor meer informatie over deze en andere bodemdiergroepen op de pagina Tips.

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

  • Bodemdierendagen zoekkaart
    Bodemdierendagen
    De voorkant van de zoekkaart: Herken de tien hoofdgroepen
  • Bodemdierendagen zoekkaart achterkant
    Bodemdierendagen
    De achterkant van de zoekkaart: Graaf dieper naar bijzondere soorten bodemdieren

Rapportcijfer voor de bodem

Nadat je je waarneming hebt ingevuld, ontvang je via e-mail het rapportcijfer van de bodem die je hebt bekeken. Dat cijfer meet onder andere de activiteit van bodemdieren. Een plantenbak op het balkon krijgt daardoor meestal een lager cijfer dan een groene tuin. Verder: als je in de lente of winter bodemdieren zoekt, dan kan het nog koud zijn - en daardoor valt je cijfer lager uit.

Meedoen met een groep

Doe je mee met een groep? Dan kun je een ‘Doe mee pakket’ aanvragen. En kijk voor meer informatie op Scholen & groepen.

Foto-herkenning

Soorten herkennen aan de hand van maar één foto kan best lastig zijn. Ook kunnen van de meeste diergroepen ontzettend veel verschillende soorten in je tuin leven. Om soorten gemakkelijker te herkennen, kun je de app OBSIdentify downloaden. Als je er echt niet uitkomt, kun je altijd een foto opsturen naar bodemdierendagen@nioo.knaw.nl.

cadeautje

Wat doe jij terug voor de bodemdieren? Vertel het ons en ontvang het feestelijke boekje Ondersteboven