Al het nieuws

Zoekresultaten

 1. Wie wint dit jaar de Bodemdieren Battle of the Cities?

  Nieuws
  Het citizen science-project de Bodemdierendagen is in volle gang. Deelnemers sturen de uitkomsten van hun ‘bodemdierensafari’ in en dragen zo bij aan de jaarlijkse publieksinventarisatie van het Nederlandse bodemleven. Wat ontdekken ze samen dit jaar? Maar een andere grote vraag is: welke gemeente wordt bekroond met de titel Bodemdierenstad 2023?
  Gemeente Utrecht wint de bodemdieren battle of the cities
 2. Bodemdieren bij Vroege Vogels

  Nieuws
  Afgelopen zondag vertelde NIOO-onderzoeker Dina in 't Zand bij radioprogramma Vroege Vogels over de regenworm. Luister terug!
  Regenworm
 3. Bijzondere bodemdierensafari met jeugdopera over slak

  Nieuws
  In het startweekend van de Bodemdierendagen 2023 kwamen natuur en cultuur samen in Leeuwarden.
  Enthousiasme voor bodemdieren
 4. Bodemdierendagen 2023 van start! Eerste waarneming door studenten

  Nieuws
  Studenten van de AERES Hogeschool in Wageningen hebben de eerste officiële waarneming van de Bodemdierendagen 2023 gedaan.
  AERES studenten met zoekkaart
 5. Duik onder het maaiveld!

  Nieuws
  Herfst! Dus is het weer tijd voor een bodemdierensafari, op zoek naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Ook tijdens de 9e editie van de Bodemdierendagen zullen weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist meezoeken: van vrijdag 22 september tot en met zondag 8 oktober.
  Een bloemenweide met ondergronds een aantal bodemdieren zoals mol, regenworm, kever.
 6. Thema 2023: Onder het Maaiveld

  Nieuws
  Bodemleven vind je dit jaar niet alleen onder de grond, maar ook op het witte doek! In het voorjaar verscheen de bijzondere bioscoopfilm ‘Onder het Maaiveld’, die al zo’n 60.000 bezoekers mocht verwelkomen en enkele internationale prijzen won. In mei kwam zelfs een tweede versie van de film uit, speciaal voor kinderen. En de Bodemdierendagen waren een grote inspiratiebron voor dit project. Reden genoeg om voor de editie van 2023 te kiezen voor het thema Onder het Maaiveld.
  Klaproos in de berm
 7. Bodemdieren Battle of the Cities 2023

  Nieuws
  Hoe bodemdiervriendelijk is jouw gemeente? Doe ook mee aan de 2e Bodemdieren Battle of the Cities om dat uit te zoeken, bijvoorbeeld als (stads)ecoloog, NME-docent, groenbeheerder of noem maar op. Wie weet kunnen we jouw plaats in oktober uitroepen tot Bodemdierenstad van het Jaar!
  Egel onder een heg
 8. Onderkruipsels en bodemsnoesjes op de IJsselbiënnale

  Nieuws
  Tot 17 september wordt de IJsselbiënnale gehouden. Dit jaar staat de bodem centraal.
  Onderkruipsels doorgronden door Jojanneke Dekens & Floor Coolsma
 9. Nu in de bioscoop: mini-bodembeestjes op megagroot scherm

  Nieuws
  De makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis gaan ondergronds met de bioscoopfilm 'Onder het Maaiveld'. In de film zie je de fascinerende wereld onder onze voeten en ervaar je hoe belangrijk een gezonde bodem is. Onder het Maaiveld draait vanaf 2 maart 2023 in Nederlandse bioscopen en filmtheaters.
  Springstaart
 10. Regenwormen trekken aan het langste eind en winnen Bodemdierentop

  Nieuws
  Hoewel de pissebedden dit jaar alweer niet winnen, bevolken toch de usual suspects de Bodemdieren Top 3 van 2022. De regenwormen trekken aan het langste eind: ze eindigen net voor de spinnen en de pissebedden. De 2052 waarnemers vonden wormen bij meer dan 83% van de Nederlandse tuinen, parken, schoolpleinen en zelfs balkons. De Bodemdierendagen brengen in totaal 10 ambassadeurs voor de biodiversiteit onder onze voeten in beeld. Ook in steden zijn onze ‘onderburen’ onmisbaar, en bij goed bodembeheer blijken ze gelukkig aanwezig ondanks hitte en droogte.
  Uitslag Bodemdierendagen 2022