Al het nieuws

Zoekresultaten

 1. Welkom onder de grond in Zutphen!

  Nieuws
  Op woensdag 1 mei, midden in de meivakantie, was het weer tijd voor Expeditie NEXT, hét wetenschapsfestival voor kinderen. Deze keer kwamen alle onderzoekers naar de mooie binnenstad van Zutphen. Bij de stands van de Bodemdierendagen was je van harte welkom onder de grond.
  Bodemdieren in het terrarium
 2. Earthworms winners of humid 2023 & Leeuwarden bags the title Soil Animal City of the Year

  Nieuws
  Spring has started in the Netherlands, and that means our soil life is very active again. How much do we know of the creatures living under our feet? That is where the citizen science project of the Soil Animal Days comes in. What did the results of 2023 show us? Earthworms like wet weather and managed to retain their position in the national soil animals Top 3: they were spotted in 87% of gardens. And in Leeuwarden, people searched for soil animals with such enthusiasm and a clear focus on the importance of soil animals that the Frisian capital may proudly call itself Soil Animal City of the Year.
  Infographic with 2023 results
 3. Bodemdierendagen in de media 2023

  Nieuws
  De bodemdieren zijn in winterrust. Een mooi moment om eens terug te kijken naar alle aandacht die ze kregen in het najaar. In dit artikel zetten we de mediaberichten over de Bodemdierendagen 2023 op een rij. Over radioprogramma's, landelijk en regionaal nieuws en een tweet van de minister.
  Wethouder Stellingwerf van gemeente Leeuwarden bekijkt prijs Bodemdierenstad 2023
 4. Regenwormen zijn winnaars van vochtig 2023 & Leeuwarden verovert titel Bodemdierenstad van het jaar

  Nieuws
  Op 5 december is het óók Wereldbodemdag. Ter ere daarvan maakt de organisatie van de Bodemdierendagen de scores van de Nederlandse bodemdieren in 2023 bekend. De regenwormen houden wel van nat weer en weten hun toppositie in de Bodemdieren Top 3 vast te houden: ze zijn in 87% van de tuinen gespot. En in Leeuwarden is met zoveel enthousiasme en aandacht voor hun belang naar bodemdieren gezocht, dat de Friese hoofdstad ditmaal de eretitel Bodemdierenstad van het Jaar mag voeren.
  Infographic met resultaten 2023
 5. Wie wint dit jaar de Bodemdieren Battle of the Cities?

  Nieuws
  Het citizen science-project de Bodemdierendagen is in volle gang. Deelnemers sturen de uitkomsten van hun ‘bodemdierensafari’ in en dragen zo bij aan de jaarlijkse publieksinventarisatie van het Nederlandse bodemleven. Wat ontdekken ze samen dit jaar? Maar een andere grote vraag is: welke gemeente wordt bekroond met de titel Bodemdierenstad 2023?
  Gemeente Utrecht wint de bodemdieren battle of the cities
 6. Bodemdieren bij Vroege Vogels

  Nieuws
  Afgelopen zondag vertelde NIOO-onderzoeker Dina in 't Zand bij radioprogramma Vroege Vogels over de regenworm. Luister terug!
  Regenworm
 7. Bijzondere bodemdierensafari met jeugdopera over slak

  Nieuws
  In het startweekend van de Bodemdierendagen 2023 kwamen natuur en cultuur samen in Leeuwarden.
  Enthousiasme voor bodemdieren
 8. Bodemdierendagen 2023 van start! Eerste waarneming door studenten

  Nieuws
  Studenten van de AERES Hogeschool in Wageningen hebben de eerste officiële waarneming van de Bodemdierendagen 2023 gedaan.
  AERES studenten met zoekkaart
 9. Duik onder het maaiveld!

  Nieuws
  Herfst! Dus is het weer tijd voor een bodemdierensafari, op zoek naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Ook tijdens de 9e editie van de Bodemdierendagen zullen weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist meezoeken: van vrijdag 22 september tot en met zondag 8 oktober.
  Een bloemenweide met ondergronds een aantal bodemdieren zoals mol, regenworm, kever.
 10. Thema 2023: Onder het Maaiveld

  Nieuws
  Bodemleven vind je dit jaar niet alleen onder de grond, maar ook op het witte doek! In het voorjaar verscheen de bijzondere bioscoopfilm ‘Onder het Maaiveld’, die al zo’n 60.000 bezoekers mocht verwelkomen en enkele internationale prijzen won. In mei kwam zelfs een tweede versie van de film uit, speciaal voor kinderen. En de Bodemdierendagen waren een grote inspiratiebron voor dit project. Reden genoeg om voor de editie van 2023 te kiezen voor het thema Onder het Maaiveld.
  Klaproos in de berm