Tuinbodemcheck regenwormen

Tuinbodemcheck regenwormen

Regenwormen maken gangen en zorgen zo dat er water en lucht in jouw bodem komt: belangrijk voor een goede groei van planten en het opslaan van water. Ook breken ze dode planten- en dierenresten af en zetten ze om in voeding. Zo composteren ze het tuinafval dat jij gerust kan laten liggen in je tuin. Hoeveel soorten regenwormen zitten er in jouw tuinbodem? 

Wat neem je mee?

Wat moet je doen?

Pak je schep en steek een kluit uit van ongeveer 20 x 20 x 20 cm. Haal de kluit voorzichtig uit elkaar en ga op zoek naar wormen. Als je een worm vindt, kijk je op de kaart welke soort het is en doe je hem in een apart bakje. De bakjes kun je eventueel stickeren. 

Ben je klaar? Tel dan het aantal regenwormen per soort en vul ze in op dit formulier. Je kunt meer dan één keer meedoen, gebruik dus een nieuw formulier voor elke graafplek (dus niet bij elkaar optellen en in één keer doorgeven)!

  • Check nog even: Hoe herken je de verschillende soorten regenwormen?
  • N.B.: in sommige versies van de toolkit wordt gevraagd om een kluit van 15 x 15 x 15 te bekijken. Bij voorkeur is het de maat van 20 x 20 x 20, maar als je al een waarneming hebt gedaan met de kleinere maat: geef dat vooral goed aan in het formulier hieronder. Dan weten we hoe we de waarnemingen kunnen vergelijken. Dank!
  • Huidige Je gegevens
  • Regenwormen
  • Dieper graven
  • En tot slot

Je gegevens

Voer de postcode in (zonder spatie tussen de cijfers en de letters) van de plek waar je de waarneming gedaan hebt, zodat we de resultaten op de kaart kunnen laten zien.
Als je zoekt op een plek zonder postcode - bijvoorbeeld een park buiten de stad - vul dan de lengtegraad en breedtegraad in als decimale graden (DD). Je kunt ze makkelijk vinden op je computer of telefoon met Google Maps. Vul eerst de lengtegraad in en daarna de breedtegraad, gescheiden door een komma. Voorbeeld: 51.987091795072025, 5.67116179827962.
We gebruiken je e-mailadres om je de resultaten te sturen én om je volgend jaar opnieuw te vragen om mee te doen.
Wat voor soort tuin heb je?
Weet je niet zeker wat voor tuin je hebt? Kijk hier voor een lijst met omschrijvingen en voorbeeldfoto's.
Wat voor weer was het toen je ging zoeken?