OFFICIËLE NAAM: Enchytraeid

ROEPNAAM: Potworm, want deze worm is voor het eerst ontdekt in potgrond.

ADRES: Dit diertje leeft het liefste in de bovenste tien centimeter van vochtige bodems. De maximale temperatuur waarbij hij kan overleven is 36 graden Celsius.

SIGNALEMENT: Wit of witgeel wormpje van 2 tot 40 mm lang, met het blote oog goed zichtbaar.

LEEFTIJD: De potworm kan 50 tot 300 dagen oud worden.

BEVOLKINGSDICHTHEID: 300 potwormen in een handje aarde.

FAMILIE: De familie potworm bevat wel 600 verschillende soorten. Wat een gekrioel! In de Nederlandse bodem kunnen we 75 soorten vinden. 

ETEN: De potworm eet bacteriën, schimmels, afgevallen bladeren en zelfs poep van andere bodembewoners! Vijanden van de potworm zijn maden, vleesetende aaltjes, kevers en kleine meercellige raderdiertjes. Ook mijten lusten wel een hapje potworm. Zij boren een gaatje in het diertje en zuigen dan de inhoud eruit: potwormen-smoothie!

 

IN HET NIEUWS: Vooral in advertenties vind je hem terug: de potworm wordt veel verkocht als levend visvoer. Als vissen ziek zijn kun je ze met medicijn ingespoten potwormen voeren om ze weer gezond te maken!

WETENSCHAP: Een potworm kan chemische vervuiling in de grond waarnemen. Het diertje beweegt er in de bodem samen met zijn soortgenoten massaal vandaan. Wetenschappers gebruiken de potworm daarom als gif-test in het laboratorium.