Regenwormen maken gangen en zorgen zo dat er water en lucht in jouw bodem komt: belangrijk voor een goede groei van planten en het opslaan van water. Ook breken ze dode planten- en dierenresten af en zetten ze om in voeding. Zo composteren ze het tuinafval dat jij gerust kan laten liggen in je tuin. Hoeveel soorten regenwormen zitten er in jouw tuinbodem? 

Wat neem je mee?

Wat moet je doen?

Pak je schep en steek een kluit uit van ongeveer 20 x 20 x 20 cm. Haal de kluit voorzichtig uit elkaar en ga op zoek naar wormen. Als je een worm vindt, kijk je op de kaart welke soort het is en doe je hem in een apart bakje. De bakjes kun je eventueel stickeren. 

Ben je klaar? Tel dan het aantal regenwormen per soort en vul ze in op dit formulier. Je kunt meer dan één keer meedoen, gebruik dus een nieuw formulier voor elke graafplek (dus niet bij elkaar optellen en in één keer doorgeven)!

  • Check nog even: Hoe herken je de verschillende soorten regenwormen?
  • N.B.: in sommige versies van de toolkit wordt gevraagd om een kluit van 15 x 15 x 15 te bekijken. Bij voorkeur is het de maat van 20 x 20 x 20, maar als je al een waarneming hebt gedaan met de kleinere maat: geef dat vooral goed aan in het formulier hieronder. Dan weten we hoe we de waarnemingen kunnen vergelijken. Dank!

     

 
1 Begin 2 Pagina 2
We gebruiken je e-mail adres om je de resultaten te sturen én om je volgend jaar opnieuw te vragen om mee te doen.
Voer je postcode in (zonder spatie tussen de cijfers en de letters) zodat we je kunnen herkennen als je volgend jaar weer meedoet.
Weet je niet zeker wat voor tuin je hebt? Kijk hier voor een lijst met omschrijvingen en voorbeeldfoto's

In dit formulier geef je persoonsgegevens door voor citizen science onderzoek. Wij gebruiken jouw e-mail adres om je te e-mailen over jouw ingevulde resultaten, de totale resultaten van dit jaar en om je volgende edities weer uit te nodigen. Daarnaast registreren we jouw postcode om je resultaten van dit jaar te kunnen koppelen aan die van volgend jaar, mocht je dan weer meedoen. Voor de bodemdierendagen is het privacystatement van het NIOO-KNAW van toepassing. Wil je geen e-mails ontvangen of heb je verder nog vragen, stuur ons even een berichtje.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.