Schoolpleinen zijn sinds 2016 een eigen 'tuintype' en ze krijgen dus bijzondere aandacht. Er zijn lesmaterialen beschikbaar, met dank aan het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI).

Maar ook met andere groepen kun je heel goed aan de slag met dat rijke bodemleven onder onze voeten...

Schoolklassen, BSO's en andere groepen kunnen ook meehelpen met waarnemingen tijdens de Bodemdierendagen. Dankzij deze waarnemingen komen we beter te weten hoe het met die superbelangrijke beestjes van de bodem gaat!

Groepen kunnen een informatiepakketje aanvragen. Daarnaast kun je hier ook bodemdieren-lesmateriaal downloaden.

Ook is er een extra proef ontworpen: de 'keukenpapierproef'. Hierbij kun je met simpele materialen zelf een onderzoekje doen, dat je al van tevoren uit kunt zetten. Altijd spannend om te gaan kijken of het heeft gewerkt... (En je kunt er zelfs een hele proefopzet bij ontwerpen, als je wilt!)

Heb jij zelf nog leuke aanvullende ideeen om te delen? Laat het ons dan weten via communicatie@nioo.knaw.nl


Uit: Kriebelbeestjes (groepen 1 & 2)

De zoekkaart is zo gemaakt, dat de voorkant met 10 hoofdgroepen bodembeestjes door alle leeftijden gebruikt kan worden. De achterkant - waarbij je 'dieper graaft' naar soorten binnen die hoofdgroepen - is een stuk moeilijker en geschikter voor hogere klassen. Op deze site vind je ook aanvullende tips om die soorten goed te herkennen (let op streepje hier, of kleur daar...).

Voor het digibord in de klas is de 'bodemdierentuin' met weetjes over alle 10 groepen bodemdieren goed te gebruiken in een introductie of les over bodemdieren. Leerlingen kunnen de weetjes natuurlijk ook aanklikken in een eigen computeropdracht. Daarnaast heeft het veelgebruikte Digibord-systeem gynzy nu bijpassende lessen: zoek op bodemdieren of Week van de Biologie!

Voor de onder- en middenbouw van de basisschool zijn hieronder aanvullende lessen over bodemdieren te downloaden, met dank aan het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI). Hoe bouw je een wormenhotel, of hoeveel poten hebben kriebelbeestjes bijvoorbeeld?

Daarnaast heeft het IVN speciaal een nieuw (digitaal) Bodemdieren Doeboek gemaakt! Dat kun je gratis aanvragen via de IVN-website.

Tot slot: voor middelbaar onderwijs zijn de resultatenpagina's van alle jaren interessant. Bijvoorbeeld om te vergelijken met je eigen resultaten, of om de biodiversiteit in verschillende typen tuinen of in verschillende jaren naast elkaar te zetten. Ook kun je verschillende onderzoeksmethoden naast elkaar uittesten.

In het Engels is er de uitgebreide European Atlas of Soil Biodiversity: boordevol bodemleven!

Succes!

Wat voor rare, ware dingen weten we over bodemdieren? Hieronder drie 'bodemdierentuinen' vol weetjes, met elk een eigen thema.

Klik met je muis op de bovenste tuin voor 'rare maar ware' weetjes over bodemdieren. Daaronder vind je een speciale 'safarituin' die laat zien dat je niet naar Afrika hoeft om op safari te gaan. En op het laatste plaatje kun je ontdekken welke bodemdieren van zon houden en welke van regen, en waarom.

Veel plezier!
 

I. Raar maar waar

 

II. De safarituin

1 pissebed2 regenworm3 spin4 duizendpoot5 miljoenpoot6 naaktslak7 mier8 kever9 huisjesslak 10 mol? vraagteken1 pissebed2 regenworm3 spin4 duizendpoot5 miljoenpoot6 naaktslak7 mier8 kever9 huisjesslak10 mol

 

III. 'Weer' op zoek naar bodemdieren

1 pissebed2 regenworm3 spin4 duizendpoot5 miljoenpoot6 naaktslak7 mier8 kever9 huisjesslak 10 mol? vraagteken1 pissebed2 regenworm3 spin4 duizendpoot5 miljoenpoot6 naaktslak7 mier8 kever9 huisjesslak10 mol

1 pissebed2 regenworm3 spin4 duizendpoot5 miljoenpoot6 naaktslak7 mier9 huisjesslak 1 pissebed2 regenworm3 spin4 duizendpoot5 miljoenpoot6 naaktslak7 mier9 huisjesslak8 kever10 mol? vraagteken8 kever10 mol

Onbekend maakt onbemind. Welke bodembewoners kunnen wel wat extra aandacht gebruiken?

Doet jouw schoolklas (of andere groep) ook mee? En wil je ook graag een informatiepakketje toegestuurd krijgen? Vul hieronder je gegevens in, dan sturen we je een pakketje op!

Adres van de school

In dit formulier geef je persoonsgegevens door. Wij gebruiken die gegevens om je het pakketje op te sturen, en om je volgend jaar weer uit te nodigen. Voor de bodemdierendagen is het privacystatement van het NIOO-KNAW van toepassing. Heb je hierover nog vragen, stuur ons even een berichtje.