10 functies van een gezonde bodem

10 voor de bodem
© NIOO

10 functies van een gezonde bodem

Nieuws

Al het goede komt dit jaar bij ons in tienen. Vandaag geven we je 10 belangrijke functies van de levende bodem. Bodemdieren hebben daarin een grote rol. Daarom is het zo goed om de grond onder onze voeten gezond te houden!

10 functies van de levende bodem

  1. Bodemdieren recyclen dood materiaal en ruimen dus de oude blaadjes op. Lekker makkelijk voor ons. Bovendien: die stoffen worden opnieuw gebruikt door de natuur en dat is wel zo efficiënt.
  2. Ze zijn een voedzaam hapje voor vleesetende vogels en zoogdieren. En wie wil er nu geen merel, zanglijster of zelfs een egeltje in de tuin?
  3. Een sterk bodemecosysteem zorgt voor een hogere biodiversiteit van planten en insecten boven de grond. Dat is van belang, want de diversiteit staat onder druk door activiteiten van de mens in de afgelopen decennia.
  4. Watermanagement: bij veel regen voert een gezonde bodem overtollig water af via regenwormengangen. Zo kan je straat een stortbui net iets beter aan. In droge periodes houdt het juist schaars water vast in organische stof. En dat is met soms weken zonder regen geen overbodige luxe.
  5. Waterzuivering: bodemorganismen kunnen overtollige meststoffen afbreken en zo zorgen dat organische verontreiniging niet uitspoelt naar grondwater.
  6. Minder hitte in de stad: een gezonde bodem is een goede basis voor de groei van planten en bomen. Openbaar groen helpt de hitte in de stad te verminderen. Het temperatuurverschil tussen een plekje in de schaduw en een betegeld plein is al snel 30 graden Celsius!
  7. Helpen met de opname van voedingsstoffen voor onze groenten en fruit en helpen om ziekteverwekkers onder de duim te houden. Zo kan de hoeveelheid kunstmest en bestrijdingsmiddelen omlaag.
  8. Uitstoot van broeikasgassen verminderen: koolstofdioxide, lachgas en methaan worden als organische stof opgeslagen in de bodem. Daardoor komen ze dus niet in de lucht terecht.
  9. Minder kans op plaagsoorten, en invasieve exoten krijgen minder voet aan de grond. Hoe sterker het ecosysteem, hoe moeilijker het voor nieuwkomers is om de boel te verstoren.
  10. Inspiratie voor nieuwe medicijnen: antibiotica zijn gemaakt met schimmels uit de bodem. Hoe langer en vaker bepaalde antibiotica zijn gebruikt, hoe meer bacteriën er resistent tegen zijn. Wetenschappers zoeken en vinden daarom nog steeds nieuwe stoffen om medicijnen van te maken.