BODEMDIERENDAGEN

Onder het Maaiveld!
Bodemdierendagen 2023 - Onder het Maaiveld

Ga jij ook op bodemdierensafari? Van 22 september tot en met 8 oktober gaan er weer duizenden mensen in het hele land op zoek naar bodemdieren!

Dichtbij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor ons. Zoek mee en ontdek wie er onder jouw voeten leven... en geef je waarneming hier door als citizen scientist

In 2023 duiken we Onder het Maaiveld, net als de prachtige natuurfilm die dit jaar in de bioscoop te zien is. En de Bodemdierendagen vormen daarvoor een bron van inspiratie. Wat leeft er onder jouw maaiveld?!

Nieuws

 1. Bodemdierendagen 2023 van start! Eerste waarneming door studenten

  Nieuws
  Studenten van de AERES Hogeschool in Wageningen hebben de eerste officiële waarneming van de Bodemdierendagen 2023 gedaan.
  AERES studenten met zoekkaart
 2. Duik onder het maaiveld!

  Nieuws
  Herfst! Dus is het weer tijd voor een bodemdierensafari, op zoek naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Ook tijdens de 9e editie van de Bodemdierendagen zullen weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist meezoeken: van vrijdag 22 september tot en met zondag 8 oktober.
  Een bloemenweide met ondergronds een aantal bodemdieren zoals mol, regenworm, kever.
 3. Thema 2023: Onder het Maaiveld

  Nieuws
  Bodemleven vind je dit jaar niet alleen onder de grond, maar ook op het witte doek! In het voorjaar verscheen de bijzondere bioscoopfilm ‘Onder het Maaiveld’, die al zo’n 60.000 bezoekers mocht verwelkomen en enkele internationale prijzen won. In mei kwam zelfs een tweede versie van de film uit, speciaal voor kinderen. En de Bodemdierendagen waren een grote inspiratiebron voor dit project. Reden genoeg om voor de editie van 2023 te kiezen voor het thema Onder het Maaiveld.
  Klaproos in de berm

Agenda

 1. Bodemdierendagen 2023

  Evenement
  Ieder jaar gaan we rond Dierendag op safari in eigen tuin, op zoek naar die belangrijke maar vaak vergeten bodemdieren. In 2023 is het tijd voor de 9e editie!
  Huisjesslak
 2. Bijzondere waarneming in Leeuwarden

  Evenement
  De bijzondere waarneming van dit jaar is in het centrum van Leeuwarden. Kinderopera Benno verrast je intussen met een preview van de voorstelling. Kom langs!
  Blokhuispoort Leeuwarden
 3. Spotlight: korte lezing in Naturalis

  Evenement
  Onderzoeker Elza Duijm over hoe met behulp van DNA onderzoek steeds meer leven in de bodem wordt ontdekt.
  LiveScience Naturalis

cadeautje

Wat doe jij terug voor de bodemdieren? Vertel het ons en ontvang het feestelijke boekje Ondersteboven