BODEMDIERENDAGEN

Tien voor de bodem! Duik mee onder het maaiveld...
Bodemdierendagen 2023 - Onder het Maaiveld

Ga jij ook op bodemdierensafari? Er gaan dit jaar weer duizenden mensen in het hele land op zoek naar bodemdieren!

Dichtbij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor ons. Zoek mee en ontdek wie er onder jouw voeten levensinds kort ook uit andere landen dan Nederland. En geef je waarneming hier door als citizen scientist. Dat kan het hele jaar! 

In 2024 vieren we ook 10 jaar Bodemdierendagen: van 20 september tot en met 7 oktober! Het thema is: 10 voor de bodem! Duik ook mee onder de grond...

Agenda

 1. Bodemdierendagen 2024: 10 voor de bodem!

  Evenement
  In een gezonde bodem leven bodemdieren. Zoek je mee? Dat kan overal in het land... je hoeft alleen maar even de deur uit! Elk jaar rond dierendag gaan honderden mensen op bodemdierensafari. In hun eigen tuin, het park om de hoek, op het schoolplein of zelfs het balkon. In 2024 voor de 10e keer. Daarom is het thema dit jaar: 10 voor de bodem!
  Mier klimt

Nieuws

 1. 10 voor de bodem!

  Nieuws
  Doe je deze herfst ook weer mee met de Bodemdierendagen? Dit jaar vieren we ons jubileum: het is alweer de tiende editie! En we hebben nog meer redenen om te kiezen voor het feestelijke jaarthema: ’10 voor de bodem!’ Ook ons jubileumfeestbeest is er weer bij dit jaar.
  Feestbeest Bodemdierendagen
 2. Welkom onder de grond in Zutphen!

  Nieuws
  Op woensdag 1 mei, midden in de meivakantie, was het weer tijd voor Expeditie NEXT, hét wetenschapsfestival voor kinderen. Deze keer kwamen alle onderzoekers naar de mooie binnenstad van Zutphen. Bij de stands van de Bodemdierendagen was je van harte welkom onder de grond.
  Bodemdieren in het terrarium
 3. Earthworms winners of humid 2023 & Leeuwarden bags the title Soil Animal City of the Year

  Nieuws
  Spring has started in the Netherlands, and that means our soil life is very active again. How much do we know of the creatures living under our feet? That is where the citizen science project of the Soil Animal Days comes in. What did the results of 2023 show us? Earthworms like wet weather and managed to retain their position in the national soil animals Top 3: they were spotted in 87% of gardens. And in Leeuwarden, people searched for soil animals with such enthusiasm and a clear focus on the importance of soil animals that the Frisian capital may proudly call itself Soil Animal City of the Year.
  Infographic with 2023 results

cadeautje

Wat doe jij terug voor de bodemdieren? Vertel het ons en ontvang het feestelijke boekje Ondersteboven