BODEMDIERENDAGEN
Tien voor de bodem! Duik ook onder...
Ga jij ook op bodemdierensafari? Er gaan dit jaar weer duizenden mensen in het hele land op zoek naar bodemdieren!
Dichtbij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor ons. Zoek mee en ontdek wie er onder jouw voeten leven− sinds kort ook in andere landen dan Nederland. En geef je waarneming hier op deze site door als citizen scientist. Dat kan het hele jaar!
In 2024 vieren we ook 10 jaar Bodemdierendagen. Het thema is: 10 voor de bodem! Duik ook mee onder de grond...
Agenda
-
Bodemdierendagen 2025
In een gezonde bodem leven bodemdieren. Zoek je mee? Dat kan overal in het land... je hoeft alleen maar even de deur uit! Elk jaar rond dierendag gaan honderden mensen op bodemdierensafari. In hun eigen tuin, het park om de hoek, op het schoolplein of zelfs het balkon. In 2025 voor de 11e keer.
Nieuws
-
Feestelijk Citizen Science Café ter ere van Wereldbodemdag
Op 3 december pakte het Nederlands Instituut voor Ecologie uit met het allereerste Citizen Science Café! Ruim 60 mensen kwamen op dinsdagavond naar café Onder de Linden in Wageningen om meer te leren over de bodem en alles wat daarin leeft. En om Wereldbodemdag en burgerwetenschap te vieren. -
134.000 bodemdieren in 10 jaar bodemdierensafari's
Nee, de naaktslak is niet de grote winnaar geworden van de Bodemdierendagen van 2024. Bij deze 10e editie van dit landelijke citizen science-onderzoek kwamen de 2873 burgerwetenschappers dit veelbesproken bodemdier wel in 81% van de tuinen tegen. En dat is duidelijk meer dan gemiddeld. Maar in plaats daarvan is de regenworm met 94% het vaakst geziene bodemdier van 2024. Het was een jaar met vaak vochtig bodemdierenweer, zonder grote lange droogtes. Dat levert allerlei records op voor Wereldbodemdag: 5 december. -
De 10 beste vragen over bodemdieren
Dit jaar bestaan de bodemdierendagen 10 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. En waar maak je bodemonderzoekers blijer mee dan nieuwe vragen over bodemdieren? Daarom gaven we iedere deelnemer de mogelijkheid om door te geven wat ze graag over bodemdieren zouden willen weten bij het inleveren van de waarnemingen. We kregen in totaal 46 vragen, waarvan we er 10 uitkozen om hier dieper op in te gaan. Sommige vragen kunnen we direct antwoorden, voor andere vragen hebben we eerst meer onderzoek nodig. De laatstgenoemde vragen zullen dan ook worden meegenomen in het ontwikkelen van de bodemonderzoeksagenda binnen het Europese SOLO project.
Wat doe jij terug voor de bodemdieren? Vertel het ons en ontvang het feestelijke boekje Ondersteboven