BODEMDIERENDAGEN

Duik onder het Maaiveld!
Bodemdierendagen 2023 - Onder het Maaiveld

Ga jij ook op bodemdierensafari? Van 22 september tot en met 8 oktober gaan er weer duizenden mensen in het hele land op zoek naar bodemdieren!

Dichtbij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor ons. Zoek mee en ontdek wie er onder jouw voeten leven... en geef je waarneming hier door als citizen scientist

In 2023 duiken we Onder het Maaiveld, net als de prachtige natuurfilm die dit jaar in de bioscoop te zien is. En de Bodemdierendagen vormen daarvoor een bron van inspiratie. Wat leeft er onder jouw maaiveld?!

Nieuws

 1. Bijzondere bodemdierensafari met jeugdopera over slak

  Nieuws
  In het startweekend van de Bodemdierendagen 2023 kwamen natuur en cultuur samen in Leeuwarden.
  Enthousiasme voor bodemdieren
 2. Bodemdierendagen 2023 van start! Eerste waarneming door studenten

  Nieuws
  Studenten van de AERES Hogeschool in Wageningen hebben de eerste officiële waarneming van de Bodemdierendagen 2023 gedaan.
  AERES studenten met zoekkaart
 3. Duik onder het maaiveld!

  Nieuws
  Herfst! Dus is het weer tijd voor een bodemdierensafari, op zoek naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Ook tijdens de 9e editie van de Bodemdierendagen zullen weer vele honderden mensen in het hele land als citizen scientist meezoeken: van vrijdag 22 september tot en met zondag 8 oktober.
  Een bloemenweide met ondergronds een aantal bodemdieren zoals mol, regenworm, kever.

Agenda

 1. Bodemdierendagen 2023

  Evenement
  Ieder jaar gaan we rond Dierendag op safari in eigen tuin, op zoek naar die belangrijke maar vaak vergeten bodemdieren. In 2023 is het tijd voor de 9e editie!
  Huisjesslak
 2. Filmvertoningen 'Onder het Maaiveld' Junior

  Evenement
  De film Onder het Maaiveld Junior is tijdens de Bodemdierendagen in filmtheaters in het hele land te zien, met dank aan de makers. Check snel in de filmkalender waar je terecht kunt, bijvoorbeeld met een schoolklas, scoutinggroep, natuurorganisatie of gewoon je eigen vrienden.
  De filmposter van Onder het Maaiveld Junior
 3. Hoe werkt de natuur? Grote open dag NIOO

  Evenement
  Save the date: op zaterdag 7 oktober opent het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) haar deuren voor de eerste grote Open Dag sinds 2019. Tussen 11:00 en 17:00 is iedereen welkom!
  De biodiversiteit rond het NIOO-gebouw

cadeautje

Wat doe jij terug voor de bodemdieren? Vertel het ons en ontvang het feestelijke boekje Ondersteboven