BODEMDIERENDAGEN

Duik onder het Maaiveld!
Bodemdierendagen 2023 - Onder het Maaiveld

Ga jij ook op bodemdierensafari? Er gaan weer duizenden mensen in het hele land op zoek naar bodemdieren!

Dichtbij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor ons. Zoek mee en ontdek wie er onder jouw voeten leven... en geef je waarneming hier door als citizen scientist. Dat kan het hele jaar!

In 2023 duiken we Onder het Maaiveld, net als de prachtige natuurfilm die dit jaar in de bioscoop te zien is. En de Bodemdierendagen vormen daarvoor een bron van inspiratie. Wat leeft er onder jouw maaiveld?!

Nieuws

 1. Regenwormen zijn winnaars van vochtig 2023 & Leeuwarden verovert titel Bodemdierenstad van het jaar

  Nieuws
  Op 5 december is het óók Wereldbodemdag. Ter ere daarvan maakt de organisatie van de Bodemdierendagen de scores van de Nederlandse bodemdieren in 2023 bekend. De regenwormen houden wel van nat weer en weten hun toppositie in de Bodemdieren Top 3 vast te houden: ze zijn in 87% van de tuinen gespot. En in Leeuwarden is met zoveel enthousiasme en aandacht voor hun belang naar bodemdieren gezocht, dat de Friese hoofdstad ditmaal de eretitel Bodemdierenstad van het Jaar mag voeren.
  Infographic met resultaten 2023
 2. Wie wint dit jaar de Bodemdieren Battle of the Cities?

  Nieuws
  Het citizen science-project de Bodemdierendagen is in volle gang. Deelnemers sturen de uitkomsten van hun ‘bodemdierensafari’ in en dragen zo bij aan de jaarlijkse publieksinventarisatie van het Nederlandse bodemleven. Wat ontdekken ze samen dit jaar? Maar een andere grote vraag is: welke gemeente wordt bekroond met de titel Bodemdierenstad 2023?
  Gemeente Utrecht wint de bodemdieren battle of the cities
 3. Bodemdieren bij Vroege Vogels

  Nieuws
  Afgelopen zondag vertelde NIOO-onderzoeker Dina in 't Zand bij radioprogramma Vroege Vogels over de regenworm. Luister terug!
  Regenworm

Agenda

 1. Bodemdierendagen 2024

  Evenement
  In een gezonde bodem leven bodemdieren. Zoek je mee? Dat kan overal in het land... je hoeft alleen maar even de deur uit! Elk jaar rond dierendag gaan honderden mensen op bodemdierensafari. In hun eigen tuin, het park om de hoek, op het schoolplein of zelfs het balkon. In 2024 voor de 10e keer!
  Mier klimt

cadeautje

Wat doe jij terug voor de bodemdieren? Vertel het ons en ontvang het feestelijke boekje Ondersteboven