BODEMDIERENDAGEN

Tien voor de bodem! Duik mee onder het maaiveld...
Bodemdierendagen 2023 - Onder het Maaiveld

Ga jij ook op bodemdierensafari? Er gaan dit jaar weer duizenden mensen in het hele land op zoek naar bodemdieren!

Dichtbij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor ons. Zoek mee en ontdek wie er onder jouw voeten levensinds kort ook uit andere landen dan Nederland. En geef je waarneming hier door als citizen scientist. Dat kan het hele jaar! 

In 2024 vieren we ook 10 jaar Bodemdierendagen: van 20 september tot en met 7 oktober! Het thema is: Tien voor de bodem! Duik ook mee onder de grond...

Agenda

 1. Bodemdierenfestivalstand op Expeditie NEXT

  Evenement
  Op woensdag 1 mei 2024 organiseert de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) de vierde editie van Expeditie NEXT: hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen. Ook de Bodemdierendagen zijn daar bij!
  Festivalstand bodemdieren
 2. Bodemdierendagen 2024: Tien voor de bodem!

  Evenement
  In een gezonde bodem leven bodemdieren. Zoek je mee? Dat kan overal in het land... je hoeft alleen maar even de deur uit! Elk jaar rond dierendag gaan honderden mensen op bodemdierensafari. In hun eigen tuin, het park om de hoek, op het schoolplein of zelfs het balkon. In 2024 voor de 10e keer. Daarom is het thema dit jaar: Tien voor de bodem!
  Mier klimt

Nieuws

 1. Earthworms winners of humid 2023 & Leeuwarden bags the title Soil Animal City of the Year

  Nieuws
  Spring has started in the Netherlands, and that means our soil life is very active again. How much do we know of the creatures living under our feet? That is where the citizen science project of the Soil Animal Days comes in. What did the results of 2023 show us? Earthworms like wet weather and managed to retain their position in the national soil animals Top 3: they were spotted in 87% of gardens. And in Leeuwarden, people searched for soil animals with such enthusiasm and a clear focus on the importance of soil animals that the Frisian capital may proudly call itself Soil Animal City of the Year.
  Infographic with 2023 results
 2. Bodemdierendagen in de media 2023

  Nieuws
  De bodemdieren zijn in winterrust. Een mooi moment om eens terug te kijken naar alle aandacht die ze kregen in het najaar. In dit artikel zetten we de mediaberichten over de Bodemdierendagen 2023 op een rij. Over radioprogramma's, landelijk en regionaal nieuws en een tweet van de minister.
  Wethouder Stellingwerf van gemeente Leeuwarden bekijkt prijs Bodemdierenstad 2023
 3. Regenwormen zijn winnaars van vochtig 2023 & Leeuwarden verovert titel Bodemdierenstad van het jaar

  Nieuws
  Op 5 december is het óók Wereldbodemdag. Ter ere daarvan maakt de organisatie van de Bodemdierendagen de scores van de Nederlandse bodemdieren in 2023 bekend. De regenwormen houden wel van nat weer en weten hun toppositie in de Bodemdieren Top 3 vast te houden: ze zijn in 87% van de tuinen gespot. En in Leeuwarden is met zoveel enthousiasme en aandacht voor hun belang naar bodemdieren gezocht, dat de Friese hoofdstad ditmaal de eretitel Bodemdierenstad van het Jaar mag voeren.
  Infographic met resultaten 2023

cadeautje

Wat doe jij terug voor de bodemdieren? Vertel het ons en ontvang het feestelijke boekje Ondersteboven