Tuinbodemcheck waterdoorlatendheid

Tuinbodemcheck waterdoorlatendheid

Waterdoorlatendheid van de bodem in je tuin: waarom is het belangrijk om daar meer over te weten? En hoe meet je het?

De waterdoorlatendheid of ook wel waterdoorlaatbaarheid zegt wat over de gezondheid van de bodem: over de structuur en de hoeveelheid poriën in de grond. Het wordt gemeten als 'de tijd die het kost om water in de grond te laten wegtrekken'. We meten het in minuten en seconden om precies te zijn.

Net een spons

Een gezonde bodem is luchtig en daarmee 'klimaatadaptief'. Zo neemt de bodem het water sneller op en houdt dat ook vast voor de droge periodes. Als de grond verdicht is, dan wordt het water niet (goed) opgenomen en dat kan wateroverlast veroorzaken tijdens regenbuien. Daarnaast is een gezonde bodem met veel poriën ook van belang voor het bodemleven en de plantensoorten. Meer poriën biedt namelijk ruimte voor de bodemdieren om te leven en de planten om in te wortelen. Het bodemleven speelt ook een belangrijke rol bij het instandhouden van de gezonde bodemstructuur.

Hieronder kun je binnenkort weer je meetgegevens invoeren, zodat we samen onderzoeken hoe het ervoor staat met de bodem in ons land!

De waterdoorlatendheid-test maakt onderdeel uit van de Tuinbodemcheck van Onder het Maaiveld.

  • Huidige Je gegevens
  • Regenwormen
  • Dieper graven
  • En tot slot

Je gegevens

Voer de postcode in (zonder spatie tussen de cijfers en de letters) van de plek waar je de waarneming gedaan hebt, zodat we de resultaten op de kaart kunnen laten zien.
Als je zoekt op een plek zonder postcode - bijvoorbeeld een park buiten de stad - vul dan de lengtegraad en breedtegraad in als decimale graden (DD). Je kunt ze makkelijk vinden op je computer of telefoon met Google Maps. Vul eerst de lengtegraad in en daarna de breedtegraad, gescheiden door een komma. Voorbeeld: 51.987091795072025, 5.67116179827962.
We gebruiken je e-mailadres om je de resultaten te sturen én om je volgend jaar opnieuw te vragen om mee te doen.
Wat voor soort tuin heb je?
Weet je niet zeker wat voor tuin je hebt? Kijk hier voor een lijst met omschrijvingen en voorbeeldfoto's.
Wat voor weer was het toen je ging zoeken?