Resultaten

De 'rode hooiwagen' Opilio canestrinii
© Theodoor Heijerman

Resultaten

De resultaten van de Bodemdierendagen kun je hier allemaal bekijken. Ook kun je dieper graven naar de eindresultaten per bodemdierengroep, per soort en per tuintype van ieder onderzoeksjaar.

Alle waarnemingen van 1 september tot en met oktober tellen sowieso mee voor de Bodemdieren Top 3 van 2024! Eerdere en latere waarnemingen zijn ook waardevol, zodat we de seizoenen kunnen vergelijken.

  • Volg de links hieronder voor een uitgebreid overzicht van de resultaten per jaar.

Alle resultaten direct op de kaart

Elke ingevoerde waarneming wordt meteen op deze kaart gezet. 

Kaart met bodemdierendagen-waarnemingen

2024

Met een recordaantal waarnemingen en waarnemers heeft de 10e editie van de Bodemdierendagen veel kennis over de bodemdieren in de Nederlandse tuinen opgeleverd! Wat opvalt, is dat bijna alle diergroepen in een groter deel van de tuinen gezien zijn en gemiddeld meer dieren per tuin dan ooit. De Top 3 is dit jaar ook net anders dit jaar: de vochtminnende regenwormen en pissebedden overwinnen de spinnen. En ondanks het lange slakkenseizoen en met naaktslakken in wel 81 % van de tuinen, grijpen die toch naast de 'prijzen'. 

Kaart met de resultaten van de bodemdierendagen per gemeente

2023

Duizenden mensen zijn deze herfst weer op zoek gegaan naar het leven op en onder de grond: van regenwormen tot mieren, en van pissebedden tot duizendpoten. Wat leeft er allemaal in de bodem van onze tuinen, stadsparken en dorpen? De regenwormen houden wel van nat weer en weten hun toppositie in de Bodemdieren Top 3 vast te houden: ze zijn in 87% van de tuinen gespot.

Kaart met resultaten van de bodemdierendagen 2023

2022

Het aantal mensen dat meedoet met de Bodemdierendagen groeit al enkele jaren enorm. Dit jaar waren er weer honderden waarnemers méér dan in 2021. Op veel scholen was de eerste week van oktober een gi-ga groene week. Niet eerder hadden we zo’n spannende fotofinish. De regenwormen kwamen op het nippertje in de meeste tuinen voor: ze zijn gevonden in 387 tuinen. Maar de spinnen en pissebedden zitten er echt vlakbij.

Resultaten 2022

2021

In 2021 opnieuw een recordaantal waarnemers tijdens de Bodemdierendagen: maar liefst 1166 mensen keken rond op 353 plekken in het hele land. We gaan steeds meer in groepjes zoeken. Dat is mooi, want samen zie je het meest! De spinnen kwamen nipt in de meeste tuinen voor: het was een fotofinish met de pissebedden op de tweede en de regenwormen op de derde plaats. Het gemiddelde tuincijfer was weer hoog!

Resultaten 2021

2020

In 2020 heeft een recordaantal waarnemers meegedaan aan de Bodemdierendagen! Om ons heen blijkt van alles te kunnen leven, als we er maar oog voor hebben. Dit jaar waren er in de meeste tuinen regenwormen te vinden, als belangrijke ambassadeurs voor een gezonde bodem. De pissebed moet als gedoodverfde winnaar het onderspit delven, maar heeft toch een mooie tweede plaats. Ook de huisjesslakken en de spinachtigen zijn vaak van de partij. 

Resultaten 2020

2019

In 2019 hebben de honderden waarnemers kennis gemaakt met wel bijna 8000 ‘bodemschatjes’! (Half)groene tuinen en parken zijn een eldorado voor bijvoorbeeld regenwormen, huisjesslakken, spinachtigen en pissebedden. Dat laten de resultaten van de afgelopen vijf jaar zien. En ook het algemene rapportcijfer is weer hoog: dat geeft aan welke belangrijke rol tuinen kunnen spelen in de stadsnatuur. Kunnen, want (nog) niet elke tuin scoort hoog.

Resultaten 2019

2018

De algemene bodemdieren zijn vaak gezien: wel zo’n 7500! En ook het algemene rapportcijfer is weer hoog: dat geeft aan welke belangrijke rol tuinen kunnen spelen in de stadsnatuur. Kunnen, want niet elke tuin scoort hoog... Zeker in dit extreem droge jaar. We zagen minder vaak naaktslakken: ook door de droogte? De pissebedden eisen wel hun eerste plaats weer op. In het natte 2017 waren ze van de troon gestoten.

Resultaten 2018

2017

De algemene bodemdieren zijn vaak gezien: wel zo’n 3500 keer. Tuinen spelen dus een belangrijke rol in de (stads)natuur. Pissebedden zijn op veel plekken ingehaald: de regenwormen zijn overall de winnaars in dit natte najaar! Dankzij de 'veilige plekjes' van de keukenpapierproef, winnen de pissebedden daar wel. Bij de 'gewone' waarnemingen kun je goed de verschillen zien met 2015 en 2016.

Resultaten 2017

2016

In deze tweede editie van de Bodemdierendagen zijn de algemene bodemdieren vaak gezien. Voor deze dieren kunnen tuinen dus wel degelijk een belangrijke rol spelen in de (stads)natuur. Kevers en miljoenpoten komen nog steeds niet zoveel voor. Maar de mieren scoren dit jaar hoger dan in 2015!

Resultaten 2016

2015

De algemene bodemdieren zijn vaak gezien. Voor deze dieren kunnen tuinen dus een belangrijke rol spelen in de (stads)natuur. Kevers en miljoenpoten komen niet zoveel voor. En mollen? Die zie je bijna niet in levende lijve.

Resultaten 2015

cadeautje

Wat doe jij terug voor de bodemdieren? Vertel het ons en ontvang het feestelijke boekje Ondersteboven