10 voor de bodem!

Feestbeest Bodemdierendagen
© NIOO

10 voor de bodem!

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Doe je deze herfst ook weer mee met de Bodemdierendagen? Dit jaar vieren we ons jubileum: het is alweer de tiende editie! En we hebben nog meer redenen om te kiezen voor het feestelijke jaarthema: ’10 voor de bodem!’ Ook ons jubileumfeestbeest is er weer bij dit jaar.

Tiende Bodemdierendagen

In de laatste week van september en de eerste week van oktober zijn inmiddels traditiegetrouw de Bodemdierendagen. Het citizen science-project begon in 2015, het Internationale Jaar van de Bodem van de Verenigde Naties. Dit jaar tellen we dus voor de tiende keer de bodembeestjes in eigen tuin, het park, op het balkon of het schoolplein. Met heel Nederland en sinds vorig jaar ook met België! De Bodemdierendagen 2024 zijn van vrijdag 20 september t/m maandag 7 oktober. 

Tel de Tiny Ten

Tijdens de Bodemdierendagen ga je op en in een stukje bodem op zoek naar de Tiny Ten: tien groepen bodemdieren die je met het blote oog kunt zien. Vergelijk ze met de zoekkaart, noteer je scores en vul de aantallen in op de website. En vind je het leuk om meer te leren door verder te graven? Kijk dan naar de soorten binnen de diergroepen. Misschien vind je wel een kelderpissebed, een glansloopkever of een herfststrooiselspin. Ze hebben allemaal hun eigen functie in de bodem.

Wie zijn de Tiny Ten?

1) Wormen: graven gangen en houden zo de bodem luchtig.

2, 3, 4 en 5) Kevers, mieren, pissebedden en miljoenpoten: ruimen onder en boven de grond dode beestjes en planten op, zodat nieuw voedsel beschikbaar komt.

6 en 7) Bodemspinnen en duizendpoten: jagen op kleine diertjes. Loopkevers kunnen dat trouwens ook.

8 en 9) Naaktslakken en huisjesslakken: eten algen en oude blaadjes op.

En 10) Hoewel iets minder tiny: de mol. Eet wormen en maakt de grootste gangen van allemaal.

Scoor je (bijna) een 10?

Wie heeft de meest bodemdiervriendelijke tuin of balkon? Vul je waarneming online in en je ontvangt jouw eigen Tuincijfer. Door de biodiversiteit in jouw tuin te vergelijken met andere tuinen in dezelfde categorie, geeft je Tuincijfer niet alleen aan hoe gezond jouw eigen tuin is, maar ook hoe gezond hij kan worden.Misschien scoor je wel (bijna) een 10 voor jouw bodem!

Steeds meer mensen doen mee: bij kinderboerderijen en de scouting zoeken kinderen in groepen, natuurgidsen organiseren hun eigen bodemdierensafari en buurtgenoten inspireren elkaar om te ontdekken wat er onder de grond leeft.

Strijd mee om de titel ‘Bodemdierenstad van het Jaar’

Stadsecologen en groenbeheerders van gemeenten weten gelukkig steeds meer over het belang van een gezonde bodem en veel verschillende bodemdieren. Voor de natuur in hun omgeving én voor de inwoners.

Dit jaar organiseren wij voor de derde keer de Bodemdieren Battle of the Cities voor gemeenten in Nederland en Vlaanderen die inwoners willen helpen om zich in te zetten voor een gezonde bodem. Werk je bijvoorbeeld bij een gemeente? Strijd dan tijdens de Bodemdierendagen samen met je collega’s en met de inwoners om de titel Bodemdierenstad van het Jaar 2024! Vraag scholen en natuurcentra om mee te tellen, organiseer een teldag in je gemeente of vraag een lokale ‘bodemambassadeur’ om aandacht te geven op social media. Dit jaar streven we vanzelfsprekend naar tenminste tien deelnemende gemeenten! Meld je gemeente nu alvast aan via bodemdierendagen@nioo.knaw.nl.

Nu al aan de slag?

Heb je nu al zin om naar bodemdieren te zoeken? Dat kan! Het hele jaar kun je je waarnemingen inleveren via de website. Daar zijn ook zoekformulieren en allerlei lesmateriaal voor scholen gratis te downloaden.