Boek over bodemdieren van Janneke Schotveld gratis voor alle Nederlandse basisscholen

Boek Mevrouw Mol
© Hanno de Vries

Boek over bodemdieren van Janneke Schotveld gratis voor alle Nederlandse basisscholen

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Deze week ontvangt elke basisschool in Nederland gratis een exemplaar van het nieuwste kinderboek van de bekende schrijfster Janneke Schotveld. Het boek, Mevrouw Mol en andere (niet zo heel) vreemde figuren, maakt kinderen bewust van de belangrijke rol die bodemdieren spelen.

"Hoi, ik ben Julan en ik ga je vertellen over de saaiste straat van de stad, van Nederland, nee, van de wereld!" Zo begint het avontuur in Mevrouw Mol en andere (niet zo heel) vreemde figuren.

Julan is net verhuisd naar wat de saaiste wijk van Nederland lijkt. Maar die gedachte verdwijnt al snel als er een nieuwe buurvrouw in de straat komt wonen. Samen met zijn vriendin Sifra en zijn kleine zusje Mollie gaat Julan bij deze mevrouw Mol op bezoek. En dan gebeuren er vreemde dingen…

Aandacht voor bodemdieren

Kinderen uit groep 5 en 6 van een drietal basisscholen dachten mee over het boek. Zij hadden daarom de primeur: Janneke Schotveld reed in een kever naar hun school om op feestelijke en toepasselijke wijze de eerste exemplaren van het boek te overhandigen. Daarna las de schrijfster voor uit het boek, en gingen de kinderen met haar op bodemsafari op hun schoolplein.

“In het boek komen bodemdieren voor”, vertelt Janneke Schotveld. “Die kunnen wel wat meer aandacht gebruiken, wat het gaat niet zo goed met ze. Daarom hebben we een verhaal geschreven waarin zij de hoofdrol hebben.”

Het boek is het eerste in een reeks kinderboeken over bodemdieren. Het tweede boek, geschreven door Jolanda Horsten, zal dit najaar verschijnen. Ook dat gaat weer naar alle Nederlandse basisscholen, zodat de boeken zoveel mogelijk kinderen bereiken. Beide boeken zijn geïllustreerd door Djenné Fila.

 • Janneke Schotveld leest voor
  Hanno de Vries
  Janneke Schotveld leest voor
 • Buitenles
  Hanno de Vries
 • Het boek werd gelanceerd met een Volkswagen Kever
  Hanno de Vries
 • Bodemdieren op je hand
  Bodemdieren

Bodemdierendagen

De boeken worden ontwikkeld door het programma Onder het Maaiveld, waarin IUCN NL, NIOO-KNAW, De Vlinderstichting en het Centrum voor Bodemecologie (van NIOO en Wageningen UR) zich samen met een groeiend aantal partnerorganisaties inzetten voor een gezonde bodem met een rijk bodemleven.

Ook de jaarlijkse Bodemdierendagen zijn onderdeel van Onder het Maaiveld. "Tijdens die dagen rond Dierendag speuren elk jaar honderden burgerwetenschappers naar bodemdieren in hun omgeving", vertelt Froukje Rienks van het NIOO, één van de initiatiefnemers van de Bodemdierendagen. "Zo dragen zij bij aan wetenschappelijk onderzoek naar de staat van onze levende bodem."

De Bodemdierendagen leverden ook info voor Mevrouw Mol - bijvoorbeeld voor de bijzondere weetjes aan het eind van het boek - en hielpen zorgen dat alle biologische details echt kloppen. 

Complete leerervaring

Mevrouw Mol en de andere boeken worden uitgegeven door uitgeverij Zwijsen. Ze kunnen in de klas gecombineerd worden met andere activiteiten, zoals een speciaal hiervoor ontwikkeld lespakket.

Onder de noemer w-onderwereld biedt Onder het Maaiveld nog meer activiteiten en materialen aan voor kinderen. Informatie is ook te vinden op de Instagrampagina van w-onderwereld: https://www.instagram.com/w_onderwereld/

Zo krijgen kinderen een complete leerervaring die aansluit op hun behoeftes en interesses.

Over de schrijfster

Janneke Schotveld schrijft sinds 2007 kinderboeken. Ze is het bekendst van de serie Superjuffie. Maar ook Villa Fien, Hotel Kindervreugd, Oma ontsnapt en Botje hebben hun weg naar vele kinderen gevonden. In 2017 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk Kattensoep.
 

(Foto's: Hanno de Vries)

 • Mevrouw Mol en andere (niet zo heel) vreemde figuren downloaden als ebook? Dat kan hier: https://www.onder-het-maaiveld.nl/w-onderwereld/downloads
 • Onder het Maaiveld is een driejarig programma van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie (van NIOO en Wageningen UR). Samen met steeds meer partnerorganisaties werken zij aan een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem. Het doel? Herstel van het bodemleven in Nederland als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij. Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.
 • Vragen? Froukje Rienks, lid van het team en Hoofd wetenschapscommunicatie Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), tel. 06-10487481 / 0317-473400, f.rienks@nioo.knaw.nl