Battle of the Cities: meld je gemeente aan

Campagnebeeld 10 voor de bodem
© NIOO

Battle of the Cities: meld je gemeente aan

Nieuws

Dit jaar is de tiende editie van de Bodemdierendagen. Vandaar ons feestelijke jaarthema ‘10 voor de bodem!’ Ook de Bodemdieren Battle of the Cities staat in het teken van dit cijfer. Dus willen jullie met jullie gemeente de titel ‘Bodemdierenstad van het Jaar’ veroveren? Toon die 10! In jullie waarneming, in social media posts of bedenk zelf hoe jullie de 10e verjaardag zichtbaar kunnen maken.

Hoe doen jullie mee met jullie gemeente?

 

Voorbereiding

Jullie waarneming

  • Doe tussen 20 september en 7 oktober een bodemdieren-waarneming.
  • Het maakt niet uit waar je zoekt, als het maar binnen de bebouwde kom is.
  • Zoek ongeveer een half uur naar bodemdieren op die plek, noteer wat je vindt en geef je waarneming aan ons door.

Vergroot de kans op de titel ‘Bodemdierenstad 2024’

  • Vanwege ons jaarthema ’10 voor de bodem’ vragen we dit jaar iedereen om in de waarneming het cijfer 10 te gebruiken. Vind je bijvoorbeeld alle Tiny Ten? Of is er een andere link met ons jaarthema? Er zijn bonuspunten te verdienen voor originaliteit!
  • Zoek gezellig samen, bijvoorbeeld met zijn tienen: met meer mensen ontdek je meer bodemleven en zo valt er voor iedereen meer te beleven!
  • Neem contact op met een (lokale of regionale) journalist om mee te gaan met je waarneming en daarover te berichten via de media in jouw dorp of stad.
  • Post een ludieke/bijzondere/originele foto van je waarneming op social media met #bodemdierendagen en de naam van je gemeente. Bonuspunten zijn dus te verdienen met de thema-opdracht, gekoppeld aan ’10 voor de bodem!’. 
  • De Bodemdierendagen zijn een citizen science-project, dus ook met veel deelnemende ’burgerwetenschappers’. Maak via je eigen communicatiekanalen ook de (andere) inwoners van je gemeente enthousiast om mee te helpen en hun waarneming in te sturen. Zoeken kan in de eigen tuin, een park of op het schoolplein bijvoorbeeld. Hoe meer waarnemingen in je stad, hoe meer we weten over de bodemdieren daar en met die kennis kunnen we ze beter helpen.
  • Bedenk hoe jullie plaats bodemdiervriendelijker te maken is. Dat bewijst de hele stadsnatuur én de inwoners een dienst.

Veel succes en plezier op bodemdierensafari!

Bekijk op onze pagina met Battle-partners welke gemeenten zich al hebben aangemeld voor de Bodemdieren Battle of the Cities 2024!

De Battle van 2023

Vorig jaar was de ‘bodemdierenoase’ de bestemming voor de Bodemdieren Battle of the Cities. Leeuwarden veroverde toen de titel Bodemdierenstad van het Jaar. De stad scoorde het hoge cijfer 9,8 met een stadsbosje dat een ware oase voor bodemdieren bleek te zijn. Met een totaal van ongeveer 50 waarnemingen had Leeuwarden bovendien de meeste bodemdierensafari’s van alle deelnemende gemeenten aan de Bodemdieren Battle of the Cities 2023. Kan jullie gemeente daar dit jaar overheen?