BLOG: een regenworm op het digibord

Slak op een hand
© Barry Out

BLOG: een regenworm op het digibord

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Barry Out is docent in Hillegom, en doet met zijn klassen al jaren actief mee met de Bodemdierendagen. Dit jaar gaf hij er zelfs een praktijkles over!

De les begon met een mooie grote worm op het digibord. Veel kinderen trokken vieze gezichten en lieten horen dat ze het maar niks vonden.

Dat belooft wat voor de les, die voornamelijk gaat over allemaal kleine diertjes die in en op onze bodem leven...

Natuurles

Zoals elke maandag hebben de kinderen natuurles. Meestal zijn dit lessen uit het boek, maar vandaag werd het een praktijkles. De kinderen mochten namelijk meedoen met de Bodemdierendagen.

In het begin vonden de meeste kinderen het vies. Bij alleen al de naam van de pissebed of worm gruwelden de kinderen al.

Maar zodra we buiten waren, waren de meeste kinderen al vergeten dat ze de beestjes vies vonden. Met z’n allen doken ze de bosjes in om op zoek te gaan naar de kleine diertjes. En toen ze de oppervlakte hadden afgespeurd, wilden ze al snel de diepte in op zoek naar wormen.

  • Bodemdier op een hand
    Barry Out
    Gevonden!
  • Aarde in een potval
    Barry Out
    Met een potval kun je goed bodemdieren vangen.

Opkomst

Helaas viel de opkomst van de bodemdieren zelf wat tegen. Op wat slakken, spinnen en mieren na was het erg rustig. Misschien vanwege het onstuimige weer? Al komen de wormen juist bij regen naar boven...

Toch was het een leerzame les waarbij de kinderen zich voornamelijk realiseerden dat deze enge beestjes toch wel heel erg nuttig waren.

Wellicht zullen we deze les nog een keer herhalen en hopen op een grotere opkomst van de bodemdieren!