BLOG: een snackzak voor bodemdieren

Snackzak voor bodemdieren

BLOG: een snackzak voor bodemdieren

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Zaterdag opende in Maastricht de nieuwe website Natuurgluren.nl. Ter ere daarvan konden bezoekers onder andere de allereerste snackzak voor bodemdieren vullen. Een goede knutseltip voor Dierendag! Peter Alblas van het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) doet verslag.

Juichende bodembeestjes... Natuurgluren in Maastricht maakte afgelopen zaterdag een kletsnatte start, en dat konden de beestjes best waarderen! 

Op de website Natuurgluren.nl kun je je sinds zaterdag laten verrassen door live beelden uit nestkasten, (nacht)filmpjes van vossen en bevers, het geluid van vleermuizen en nog veel meer. Tijdens de opening maakten de bezoekers verder kennis met allerlei planten en dieren in Stadspark Tapijn en hun relatie met de Maastrichtenaren. Zo hoorden ze het verhaal van 'Kleine Diertjesrestaurant de Composthoop'.

 • Bodemdieren kijken
  Laurens Bouvrie
  Bodemdieren kijken
 • Kleine diertjes-restaurant
  Laurens Bouvrie
  Kleine diertjes-restaurant
 • Boombeeld 'Kriebelbeestjes', gemaakt door Roel van Wylick
  Janneke
  Boombeeld 'Kriebelbeestjes', gemaakt door Roel van Wylick

Vers lindeblad

Voor de mensen was het koud en nat. Toch ging een aantal kinderen ijverig op zoek naar versgevallen lindeblad en vulde daarmee een echte snackzak van de frituur met superfood voor kleine beestjes. Zo hadden ze vast een cadeautje voor (Bodem)dierendag, voor de bodemdieren thuis.

Peter Alblas in de vogelringhut
Peter Alblas in de vogelringhut

Er waren reacties van ongeloof: maakt het voor die beestjes echt uit wat voor blad ze krijgen? En ook verbaasde reacties: zijn er wel 35 soorten pissebedden? En welke is dit dan? Zelf waren we blij met de namen van al die duizend- en miljoenpoten. Bladkruiper, kleine tweestreep, oprolmiljoenpoot...

Dank voor de uitgebreide website Bodemdierendagen.nl!