Bodemdieren zoeken bij het Rijksmuseum
Bodemdieren zoeken bij het Rijksmuseum
- Laatst gewijzigd:
Het Rijksmuseum is een van de bekendste gebouwen van Amsterdam. Ook daar vind je bodemdieren. Vrijdag 30 september ging een groep basisschoolleerlingen op zoek in de museumtuinen, in het kader van de Bodemdierendagen 2022. Daarna bezochten ze een nieuwe tentoonstelling: 'Onderkruipsels'.
Een statig museum vol kostbare kunst en een horde 'citizen scientists' die in de aarde wroeten op zoek naar beestjes? Die combinatie is typisch Bodemdierendagen. Want elk jaar zoeken we een bijzondere plek om een bodemdierenwaarneming te doen. Dit jaar is dat hartje Amsterdam.
Onderburen
Bij deze achtste editie van de Bodemdierendagen gaat namelijk extra aandacht uit naar bodemdieren in de stad, onder het motto 'maak kennis met de onderburen'. Tijd dus voor een mini-stadssafari met stadsecologen, medewerkers van het Rijksmuseum en maar liefst 50 schoolkinderen.
Die komen uit groep 5 en 6 van de Casimirschool in Gouda. Het nieuwe en spannende boek ‘Alle bee(s)tjes helpen’ van Jolanda Horsten, dat vanaf vandaag op alle scholen ligt, is samen met hen gemaakt. Maar daarover later meer.
"We hebben erg veel wormen gevonden", meldden de leerlingen. "Oh, die met pootjes is een miljoenpoot!" Volgens bodemdierenexperts Gerard Korthals en Matty Berg viel de oogst niet tegen. "We hebben meer gevonden dan gedacht, van de 'Tiny Ten' alleen de mol niet. Dit kan wel eens een behoorlijk goed cijfer worden, voor een tuin in hartje Amsterdam!"
Onderkruipsels
Ondertussen zijn de spinnen, duizendpoten en andere bodemdieren ook doorgedrongen tot binnen de muren van het Rijksmuseum. Want vandaag was de eerste dag van 'Onderkruipsels(externe link)': een tentoonstelling over de groeiende waardering voor kleine beestjes in de kunst in de loop der eeuwen. Daar sloten de kinderen hun bodemdierensafari af.
Zelf meedoen met de Bodemdierendagen? Daarvoor hoef je niet naar het Rijksmuseum. Ga in je eigen tuin, het park om de hoek, op het schoolplein of zelfs het balkon op zoek naar de 'Tiny Ten': de tien hoofdgroepen, van mieren en pissebedden tot regenwormen en duizendpoten.
Foto's: Hanno de Vries