Bodemdierendagen 2017: de bodem leeft!
Bodemdierendagen 2017: de bodem leeft!
- Laatst gewijzigd:
Van astronaut André Kuipers tot tv-tuinman Lodewijk Hoekstra, en van studenten landschapsarchitectuur tot groepen 5 & 6 van de basisschool: er was de afgelopen week volop aandacht voor de Bodemdierendagen. Lees verder voor een voorproefje van de resultaten.
Bodemdieren in de ruimte? Nee dat niet, maar de bekendste astronaut van Nederland, André Kuipers, is ook ambassadeur van het Weekend van de Wetenschap. Op Radio 3FM tipte hij de Bodemdierendagen van het NIOO als één van de activiteiten die je dit jaar niet mocht missen.
Overal in Nederland gingen mensen hem al voor, met onze zoekkaart in de hand: volwassenen, kinderen, hele schoolklassen... Of groepen studenten, zoals deze van de studie landschaparchitectuur en het publiek bij de WUR Talk van Gerlinde De Deyn in Wageningen over het verborgen leven onder onze voeten.
Scholen starten vroeg
Net als de vorige keer lieten ook veel basisscholen van zich horen. Dankzij de Week van de Biologie hadden ze dit jaar een extra vroege start, en dankzij het NIBI was er zelfs speciaal lesmateriaal beschikbaar.
Van Amsterdam tot in het Limburgse Susteren gingen leerlingen daarom op hun eigen schoolplein of daarbuiten op zoek naar bodemdieren.
Weer of geen weer?
Het thema van de Bodemdierendagen 2017 was het weer. Nou, dat hebben we geweten. Voor bodemdieren zijn storm en regen niet zo'n probleem - de kleintjes lopen het risico omhoog gezogen te worden, maar ze komen wel weer op hun pootjes terecht - maar voor veel mensen was het pas afgelopen weekend een beetje mooi bodemdierenweer.
Niet voor iedereen: bij het appels- en perenfeest in het Renkumse Beekdal, en ook op ons eigen NIOO-dak werden er mét wind- en regenjacks aan toch volop zoekkaarten uitgewisseld en bodemdiertjes gescoord.
Voorproefje resultaten
Wat zou het onstuimige weer trouwens voor invloed hebben op de resultaten? De afgelopen twee jaar stond de pissebed onbetwist bovenaan...maar dit jaar zien we een opmerkelijke verschuiving. De pissebed moet het voorlopig doen met de derde plaats. De spinachtigen stijgen naar twee. En op één - hoe kan het ook anders - de regenworm!
De nieuwe top drie werd maandagochtend feestelijk onthuld bij Omroep Max op Radio 5. Andere media waar je meer kunt vinden over de Bodemdierendagen zijn o.a. Kidsweek, Staatsbosbeheer, NL Greenlabel van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra (foto) en Hallo Nederland, ook van Omroep Max, met onze Ciska Veen (foto).
Hoezo vies?
Presentatrice Anita van RTV Utrecht keek trouwens wel een beetje vies nadat ze een regenworm had opgepakt. Maar daar leek dit jongetje absoluut geen last van te hebben, integendeel! Kwestie van aangeleerd gedrag...?
Bij RTV Utrecht benadrukte onze bodemdierenexpert Gerard Korthals dat het vooral komt door de onbekendheid: hoe meer we begrijpen over bodemdieren en hoe belangrijk ze zijn voor ons water, ons voedsel en zelfs onze kleding (!), hoe minder bang of vies we ons voelen. Juist daarvoor zijn de Bodemdierendagen bedoeld!
- Alles over de Bodemdierendagen 2017 - inclusief een downloadbare zoekkaart, handige weetjes, lesmateriaal voor scholen, een fotowedstrijd met bijzondere prijzen (inzenden kan nog!) en een interactieve kaart van Nederland - vind je op www.bodemdierendagen.nl.