Bodemdierendagen 2023 van start! Eerste waarneming door studenten

AERES studenten met zoekkaart
© AERES Hogeschool Wageningen

Bodemdierendagen 2023 van start! Eerste waarneming door studenten

Nieuws

Studenten van de AERES Hogeschool in Wageningen hebben de eerste officiële waarneming van de Bodemdierendagen 2023 gedaan. Ze vergeleken het bodemleven in twee stukken grasland, waarvan één afgelopen jaar niet is gemaaid. In het niet gemaaide grasland vonden ze 2,5 keer zoveel bodemdiertjes als in het wel gemaaide stuk.

  • Bodemspin
    AERES Hogeschool Wageningen
    Bodemspin
  • Zoeken met een potval
    AERES Hogeschool Wageningen
    Zoeken met een potval

Een deel van het terrein van AERES Hogeschool Wageningen wordt sinds een jaar niet meer beheerd. AERES-docenten onderzoeken samen met studenten het effect van verwildering op de diversiteit aan dieren en planten.

Verschil in aantal en diversiteit

Docent aan de opleiding Natuur & Communicatie Marlies Beukenkamp ging vanochtend met hbo-studenten het AERES-terrein in om bodemdieren te zoeken. Ze vertelt wat haar opvalt aan de Bodemsafari. “Het aantal dieren in het niet-gemaaide stuk gras dat we onderzochten was een stuk hoger dan in het onderzochte stuk dat afgelopen voorjaar nog is gemaaid. In het niet-gemaaide veldje vonden we 71 bodemdieren, in het gemaaide veldje maar 29.”

Ook de diversiteit aan soorten verschilde tussen beide stukjes gras. Van alle diergroepen in de zogenoemde Tiny Ten van de Bodemdierendagen zaten er in het beheerde stukje vier: huisjesslakken, spinachtigen, pissebedden en kevers. In het niet-beheerde gras zaten naast die groepen óók nog regenwormen, een naaktslak, miljoenpoten en mieren. Van de Tiny Ten lieten daar dus alleen de duizendpoten en de mol het afweten.

Bodemecoloog Ron de Goede van Wageningen University (WUR) organiseert de Bodemdierendagen samen met onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), de WUR en de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. “Het gemaaide grasland scoort als ‘tuincijfer’ een povere 4,7. Terwijl het niet gemaaide grasland met een 7,8 hoop geeft voor de toekomst van dit type gemeentegroen.”

  • Voorkant zoekkaart bekijken
    AERES Hogeschool Wageningen
    De voorkant van de zoekkaart bekijken
  • Achterkant zoekkaart bekijken
    AERES Hogeschool Wageningen
    'Dieper graven' naar bodemdieren met de achterkant van de zoekkaart

Niet gemaaid gras vochtiger?

Wat verder opviel? Beukenkamp: “In het niet beheerde veldje zaten erg veel pissebedden. Dat kan betekenen dat het daar momenteel vochtiger is dan in het beheerde gras. Maar eigenlijk mag je er na één inventarisatie natuurlijk niet zoveel over zeggen.” Een goede reden om volgend jaar weer met de Bodemdierendagen mee te doen met ditzelfde terrein! 

Ambities heeft Beukenkamp inderdaad wel. “Vroeger werden terreinen vaak wel 20 keer per jaar gemaaid. Dat gebeurt nu steeds minder; ook veel gemeenten beheren hun terreinen steeds meer ecologisch. Denk maar aan het bermbeheer. Je ziet nu veel meer bloeiende vegetatie dan 10 jaar geleden.. Met ons ‘Rewilding’-project willen we achterhalen wat het verschil is in plant-insect relaties  tussen beheerd en niet-beheerd terrein.” Om enthousiast af te sluiten: “Ons project loopt nu een jaar op diverse vmbo- en mbo-schoolterreinen binnen AERES en we hopen dit uit te breiden naar vele scholen, binnen en buiten AERES. 

Doe tot 8 oktober je waarneming

De Bodemdierendagen 2023 zijn nu gestart. Tot en met zondag 8 oktober kan iedereen in Nederland zelf op Bodemdierensafari. Het zoeken kost een half uur en is nog leuker met de speciale zoekkaart. Geef de resultaten van je waarneming door via de website van de Bodemdierendagen. 

Lieveheersbeestje
AERES Hogeschool Wageningen
De studenten vonden ook nog een kevertje dat niet aan de bodem gebonden is.