Bodemdierendagen: bedankt iedereen & prijsvraag gaat nog even door!

Kijken op de zoekkaart

Bodemdierendagen: bedankt iedereen & prijsvraag gaat nog even door!

Nieuws
Laatst gewijzigd:

De waarnemingen voor de Bodemdierendagen 2018 zijn binnen! We willen iedereen die voor ons op zoek is gegaan - inclusief ook dit jaar weer hele gezinnen en schoolklassen - van harte bedanken. En heb je de smaak te pakken, dan kun je bijvoorbeeld nog tot en met de herfstvakantie meedoen aan onze prijsvraag: wat is jouw favoriete bodemdier en waarom?

Alle waarnemingen die de afgelopen dagen zijn ingestuurd, tellen mee voor de nieuwe Top 3 van meest getelde bodemdieren. Zijn jullie ook benieuwd of de spin en de regenworm dit jaar weer bovenaan staan, of dat de pissebed een comeback maakt?

Alle verwerkte waarnemingen staan op de kaart met resultaten. Zo kunnen we al mooi de spreiding over het land zien.

En heb je wel een waarneming gedaan maar nog niet ingestuurd, of lijkt het je leuk om alsnog in je tuin op safari te gaan? Het formulier op de website blijft gewoon nog open. Want al tellen ze niet meer mee voor de officiële Top 3 van 2018, voor ons onderzoek blijven extra waarnemingen zeer welkom!

Aarde in een potval
Barry Out
Aarde in een potval

Tiptop?

Die Top 3 en andere interessante uitkomsten van dit jaar kun je trouwens zeer binnenkort hier op de Bodemdierendagen-website verwachten. Dan kun je ook zien wat nu werkelijk de invloed is geweest van die lange, hete, droge zomer. Wat is er anders dan de voorgaande drie jaar?

En heb je zelf meegedaan? Dan kun je hier straks het rapportcijfer van jouw tuin vergelijken met het gemiddelde of andere tuintypes. Bijvoorbeeld van de Tiny Forests, die dit jaar voor het eerst meedoen en al gelijk opvallend goed vertegenwoordigd zijn.

De rapportcijfers per tuin zijn nieuw, en ze vertellen ons andere dingen dan de overall gemiddelden die we de vorige jaren al berekenden...

Een paar andere tipjes van de sluier willen we ook alvast oplichten. Zo hadden we voor het eerst een waarneming vanaf de Marker Wadden, het nieuwste stukje Nederlandse natuur... alleen zie je die niet helemaal op de juiste plek op de kaart. Dat is omdat het gebied nog geen complete postcode heeft (!), en nu is die waarneming in de haven van Lelystad 'geparkeerd'.  Verder was het grootste aantal mensen dat dit jaar samen aan het zoeken sloeg 50: een nieuw record!

Betrokkenheid

Bovendien was het aantal plaatsen waar dit jaar werd gezocht bijna twee keer zo groot als het jaar daarvoor! Dat soort cijfers horen wetenschappers graag, want hoe meer inzendingen, hoe beter het beeld van hoe het ervoor staat met de 'bodemschatjes' in onze Nederlandse tuinen, parken en schoolpleinen.

Dat de Bodemdierendagen dit jaar echt 'leefden', kon je ook mooi zien aan de vele tweets en andere posts op sociale media. De betrokkenheid van organisaties - van IVN en JNM, tot het Rotterdamse Ravottuh en natuurcentrum de Helderse Vallei - en individuen was fantastisch.

Twitteraar Jitte (@JG_NeuroSci) maakte er zelfs een heel "dagje #Bodemdierendagen" van, en maakte daarbij schitterende foto's van o.a. een fel oranje naaktslak, een knalgeel stofluisje en een enorme keverlarve. Klik op zijn 'thread' om ze allemaal in volle glorie te zien!

It ain't over...

Gelukkig is de hete herfst van 2018 nog lang niet voorbij... tenminste als het om de bodemdieren gaat. We noemden het al even: net als in vorige jaren kun je nog meedoen met onze Bodemdierenprijsvraag en mooie, toepasselijke prijzen winnen: kijk hier maar vast eens.

Alles wat je hoeft te doen is zo creatief mogelijk aan ons vertellen wat jouw favoriete bodemdier is en waarom. En dat hoeft heus niet per se een nuttige regenworm of een veelzijdige duizendpoot te zijn. Wat ons betreft kun je het zo gek niet bedenken. Zo lang je het maar mooi kunt vertellen, tekenen of op een andere creatieve manier aan ons uitleggen.

Prijzen Bodemdierendagen 2018
Prijzen van de Bodemdierendagen 2018

De sluitingsdatum van de prijsvraag is woensdag 31 oktober. En heb je inspiratie nodig? Dan is de herfstvakantie het ideale moment! ARTIS in Amsterdam heeft bijvoorbeeld elke vakantiedag speciale bodemdierenactiviteiten. En ook de bodemdierenexpositie van IVN West-Friesland zal straks te zien zijn.