Bodemdierendagen in de media 2023

Wethouder Stellingwerf van gemeente Leeuwarden bekijkt prijs Bodemdierenstad 2023
© Mitch de Pon/gemeente Leeuwarden

Bodemdierendagen in de media 2023

Nieuws

De bodemdieren zijn in winterrust. Een mooi moment om eens terug te kijken naar alle aandacht die ze kregen in het najaar. In dit artikel zetten we de mediaberichten over de Bodemdierendagen 2023 op een rij. Over radioprogramma's, landelijk en regionaal nieuws en een tweet van de minister.

Demissionair minister van OCW Robbert Dijkgraaf op X
@RHDijkgraaf/twitter.com
Demissionair minister van OCW Robbert Dijkgraaf op X: "Ga bijvoorbeeld op bodemdierensafari tijdens het Weekend van de Wetenschap"

Artikelen op Nature Today

Nature Today, de website voor natuurnieuws, publiceerde twee van onze artikelen. Eén over de start van de Bodemdierendagen en één over de Battle of the Cities, waar alle gemeenten in Nederland aan mee konden doen. Ook in 2024 organiseren we deze mooie strijd om de titel ‘Bodemdierenstad van het Jaar’ weer. Want de biodiversiteit in de bodem is onmisbaar voor een gezonde natuur in de bebouwde kom en daarbuiten.

Oproep via de radio

Enkele radioprogramma’s brachten de Bodemdierendagen onder de aandacht van hun luisteraars. Het programma Chris Natuurlijk van Radio Rijnmond zocht uit welke dieren in de bodem leven. Bij Vroege Vogels op NPO1 ging Dina in ’t Zandt van NIOO-KNAW op zoek naar regenwormen en miljoenpoten. Ze vertelde over het bodemleven als Recyclemachine. Presentator Menno Bentveld riep luisteraars op om een waarneming te doen. 

Minister van OCW op X

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf bracht op X een filmpje waarmee hij aandacht gaf aan het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 7 en zondag 8 oktober. Hij noemde een bodemdierensafari als één van de activiteiten die je kunt doen tijdens deze dagen boordevol wetenschap!

Winnaars Bodemdieren Battle of the Cities worden geïnterviewd door Omrop Fryslân
Ron de Goede/WUR
De winnaars van de Bodemdieren Battle of the Cities 2023 worden geïnterviewd door Omrop Fryslân.

Winnaar Bodemdieren Battle of the Cities

Op vrijdag 2 december benoemden we Leeuwarden tot Bodemdierenstad van het Jaar. Met ruim 40 inzendingen en een mooi ‘Tuincijfer’ had de stad zich het beste ingezet voor de Bodemdierendagen 2023. Zowel het Friesch Dagblad als Omrop Fryslân waren bij de uitreiking. Ook het glossy magazine Friesland publiceerde een artikel over de winst van de gemeente Leeuwarden. Op maandag 4 december werd bodemecoloog Gerard Korthals van Wageningen University & Research over de uitslag geïnterviewd door het Radio 1 Journaal.

Uitslag Bodemdierendagen in het nieuws

5 December is Wereld Bodemdag. Jaarlijks brengen we op die dag de uitslag van de Bodemdierendagen naar buiten. Ook dit jaar leidde dat tot nieuwsberichten bij de landelijke en regionale media: Nu.nl, het Reformatorisch Dagblad en de Harderwijker Courant plaatsten het ANP-bericht over de 1500 deelnemers die tijdens de Bodemdierendagen 2023 samen het bodemleven in kaart brachten, en over de winst van de regenworm. Het volledige persbericht verscheen op Nature Today.