Bodemdierensafari op de foto: winnaars & prijzen

Naaktslak gevonden

Bodemdierensafari op de foto: winnaars & prijzen

Nieuws
Laatst gewijzigd:

De winnaars van onze Bodemdierendagen Fotowedstrijd zijn bekend en hebben hun prijzen intussen gekregen. Een mooie manier om de bodembewoners in de donkere dagen rond Kerst nog eens in het zonnetje te zetten!

Op safari in je eigen achtertuin, op je balkon of schoolplein: hoe ziet dat eruit? En...hoe laat je zien hoe belangrijk zoiets kleins als een slak, spin of pissebed toch kan zijn?

Door hem een VIP-behandeling te geven en er met z'n allen naar te wijzen, was het antwoord van Groep 4b van de Tarcisius school in Rotterdam.

 • Klas 4b met reuzenzoekkaart
  Klas 4b met reuzenzoekkaart
 • Klas 4b zoekt bodemdieren
  Klas 4b zoekt bodemdieren

Supergeweldig fabeltastisch

Met hun foto wonnen ze de hoofdprijs: een bodemdieren-winnaarsbanner om op te hangen, een reuzebodemdierenzoekkaart en 27 loepjes. Tel daarbij nog eens op een set mokken voor de juf, en een door New Scientist NL ter beschikking gestelde Wetenschapsscheurkalender 2017.

"Wat supergeweldig fabeltastisch leuk!" reageerde juf Miriam. "Sowieso is bodemdierenweek echt heel leuk, ik heb begin oktober de hele school gemobiliseerd want met de kaart en de info op jullie site is het echt een makkie om daar een leuke lessenserie van te maken!"

Project Nagelslak

Ook de andere winnaars kregen bodemdierenmokken en scheurkalenders. Gefeliciteerd Hillie (2e prijs), Lone (3e prijs), IngridYessica & Jitte en Anne-Maartje (3x eervolle vermelding).

Vooral slakken - met of zonder huisje - stalen dit jaar de show. Naast een prijs is het project waarmee Anne-Maartje slakken extra zichtbaar wilde maken ook een bijzondere vermelding waard. 'Nagelslak' heeft ze het genoemd...op haar foto zie je wel waarom.

 • Jitte
  Jitte
 • Gekleurde slakkenhuizen
  Nagelslakken
 • Bodemdieren
  Bodemdieren

(On)zichtbare bodemdieren

De (on)zichtbaarheid van bodemdieren was ook een rode draad bij de keuze en het ontwerp van de prijzen. Winnaars Yessica & Jitte (eervolle vermelding) stuurden ons het onderstaande filmpje van hun 'magic' mok, waarop de bodemdiertjes verschijnen.

Daarmee komt er nu echt een einde aan de Bodemdierendagen 2016 en alles eromheen. Nog eens nalezen - inclusief de 'top tien' van de meest gevonden bodemdieren - kan op deze pagina. Volgend jaar graven we graag samen met jullie verder!