Enthousiaste reacties op Bodemdierendagen
Enthousiaste reacties op Bodemdierendagen
- Laatst gewijzigd:
Tien dagen lang konden mensen op safari in hun eigen tuin: op zoek naar bodemdieren zoals pissebedden en mieren, voor een beter beeld van wat er - letterlijk - allemaal leeft. Het leidde tot veel enthousiaste reacties via onze website en op sociale media, en meer dan 150 complete meldingen.
"Wij vonden het ontzettend leuk." "Het was toppie!" En "vooral doorgaan!" - zomaar drie reacties van families die de afgelopen dagen het formulier op www.bodemdierendagen.nl invulden.
Scholen en speeltuinen
Ondertussen maakten de Bodemdierendagen ook het nodige los op Twitter en Facebook. "Leuke zoekkaart erbij en hup, lekker met je handen de aarde!" was één reactie. "Potgrond op het balkon was toch een stuk sterieler dan ik had gedacht/gehoopt. Sip!" een andere - want ook balkons telden mee als zoekplaats.
Deelnemers kwamen overal vandaan: gezinnen maar ook schoolklassen en hele speeltuinen (!) deden enthousiast mee, en riepen via sociale media al hun vrienden en kennissen op dat ook te doen. Sommigen waren zelfs wat té enthousiast. Zoals de moeder van een éénjarige (!) deelnemer constateerde: "eindresultaat één regenworm (opgegeten)."
Ook stroomden er foto's van al die safari-activiteiten binnen - een aantal vind je hier. Binnenkort maakt het NIOO de winnaars van de fotowedstrijd bekend. Er zijn zelfs extra prijzen: New Scientist heeft drie wetenschappelijke scheurkalenders 2017 beschikbaar gesteld!
Jaar van de mier?
Maar waar het de wetenschappers natuurlijk echt om gaat, is wat er uiteindelijk allemaal is doorgegeven aan observaties. Zou de pissebed bijvoorbeeld nog steeds het meest gevonden bodemdier in Nederlandse tuinen zijn, net als op 'Bodemdierendag' in 2015?
We zijn nog druk bezig de resultaten te verwerken. Daarbij kijken we niet alleen naar de tien 'hoofdgroepen' bodemdieren (met, jawel, opnieuw de pissebed aan kop), maar ook naar bijzondere exemplaren die hier en daar zijn gesignaleerd.
Alvast één tip van de sluier. mieren! Vergeleken met 2015 lijkt het erop dat deze nijvere werkers in de telling de slakken zijn gepasseerd. Al hoorden we ook wel wat klachten: "Nog nooit zoveel mieren gezien als dit voorjaar, nu zie je ze nergens meer."
Gezonde tuinen
Wat dat allemaal betekent voor de gezondheid van Nederlandse tuinen, parken, schoolpleinen en kinderboerderijen? Binnenkort hoor je daar via www.bodemdierendagen.nl alles over.