Welkom onder de grond in Zutphen!

Bodemdieren in het terrarium
© Tjitske Visscher

Welkom onder de grond in Zutphen!

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Op woensdag 1 mei, midden in de meivakantie, was het weer tijd voor Expeditie NEXT, hét wetenschapsfestival voor kinderen. Deze keer kwamen alle onderzoekers naar de mooie binnenstad van Zutphen. Bij de stands van de Bodemdierendagen was je van harte welkom onder de grond.

Bodemdierendoolhof

In het Bodemdierendoolhof ontdekten kinderen hoe het is om een bodemdier te zijn. En hoe goed zij zijn in het nuttige werk dat de bodemdieren normaal uitvoeren. De deelnemers kregen 'onder de grond' drie challenges voorgeschoteld. Hoe goed kun je als regenworm eten vinden? Grijp die bladeren! Kun je net als een pissebed de bodem gezond laten ademen? En als laatste uitdaging: ruik jij even goed als een mier?

Ademen kinderen even goed als pissebedden?

Hoe goed ze ademen, konden de kinderen testen door te meten hoeveel CO2 zij uitademden. Natuurlijk hielden de bodemdierenexperts daarbij rekening met de verschillende gewichten van een pissebed en een kind, en zelfs dan won de pissebed van de mens! Ook de bodem ademt, dankzij al het leven dat er in rond krioelt. Dat bodemleven is essentieel om de bodem gezond te houden.

Bodemdierendoolhof
Freddy ten Hooven / NIOO-KNAW
Ingang van het Bodemdierendoolhof

Mol heeft de X-factor

Een onderzoeker vroeg kinderen en hun ouders wat ze van bodemdieren weten en van deze beestjes vinden. Mensen van alle leeftijden vonden bodemdieren belangrijk en wisten ongeveer welke bodemdieren er in onze grond zitten. De bezoekers zouden wel beter willen weten hoe ze goed voor de diertjes kunnen zorgen. Ook mochten de bezoekers stemmen welk bodemdier volgens hen de hoogste X-factor heeft, waar de mol met vlag en wimpel als winnaar uitkwam.

Terrarium met bodemdieren
Froukje Rienks / NIOO-KNAW
Speuren naar bodemdieren in het terrarium

Zelf aan de slag

Expeditie NEXT is een festival van zelf doen en ontdekken. Kinderen konden zelf op zoek naar echte levende bodemdieren in een terrarium, om ze vervolgens in een loeppotje te bestuderen. Want je leert het meeste over de beestjes die onze bodem gezond houden als je ze zelf van dichtbij bekijkt. Negen diergroepen van de tiny ten zaten erin. Ze verstopten zich in de aarde, die door de onderzoekers goed vochtig werd gehouden.

Heel veel kinderen gingen in de tent aan de slag. Met wat aarde en stro in een grote beker met deksel bouwden ze hun eigen wormenhotel, waarin regenwormen hun gang gaan. Omdat de bekers doorzichtig waren, kunnen de jonge bodemonderzoekers hun regenwormen thuis nog verder bestuderen. Met wat water en sappige blaadjes blijven ze gezond. 

Wormenhotel
Tjitske Visscher
Met je eigen wormenhotel bestudeer je regenwormen als een echte bodemecoloog.

Of even ontspannen...

Wie even wilde ontspannen tussen alle wetenschappelijke experimenten door, kon lekker komen schilderen met aarde. De verschillende mineralen in het zand en de klei zorgen voor verschillende kleuren 'aardeverf'.

 

Schilderen met aarde
Lysbet Hoekstra
Schilderen met aarde levert mooie kunst op.

Volgend jaar in Roermond

Zo'n 6000 kinderen en hun ouders bezochten het zonnige festival in Zutphen, dat dit jaar voor de derde keer werd gehouden, na Franeker in 2022 en Middelburg in 2023.

Wil je de bodemdieren op Expeditie NEXT volgend jaar niet missen? Kom dan in de meivakantie van 2025 naar Roermond, en houd de Expeditie Next website in de gaten voor updates.