Festivaldieren?

Bodemdierendagen op de Wereldhavendagen

Festivaldieren?

Nieuws
Laatst gewijzigd:

De bodemdieren komen weer uit hun schuilplaatsen te voorschijn, na de recorddroogte en -hitte van deze zomer. Zelfs op festivals laten ze zich zien...

De Bodemdierendagen komen eraan, en de bodemdieren roeren zich al. Dat mag ook wel weer eens na zo’n hete, droge zomer! Eindelijk is er weer meer leven in de tuin te zien.

Maar behalve in levende lijve, steken de bodemdieren ook in andere vormen de kop op. Zo zijn de zoekkaarten met bodemdieren inmiddels gespot op verschillende festivals.

  • Bodemdierendagen op de Wereldhavendagen
    Bodemdierendagen op de Wereldhavendagen
  • In de zeecontainer van de Bodemdierendagen
    In de zeecontainer van de Bodemdierendagen

Wereldhaven

In het eerste weekend van september is het traditiegetrouw tijd voor de Wereldhavendagen in Rotterdam, met bijna 400.000 bezoekers dit keer. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) was dit jaar aanwezig met een stand bij het Summerlabb, over duurzaamheid en kennis. Daar kwam je van alles te weten over exotische soorten planten en dieren: heel passend voor een havenstad!

Je kon bijvoorbeeld een echte exotengame spelen om te zien wat er in de natuur gebeurt met deze soorten. Of water laten zuiveren door driehoeksmosselen. Maar hoe zit het eigenlijk met bodembeestjes: reizen die ook? Vast, maar zij vallen veel minder op...

Sowieso hebben de meeste mensen niet door dat ze er zijn. En hoe belangrijk ze zijn. Daarom waren ook de zoekkaarten en vergrootglazen van de Bodemdierendagen mee, om mensen uit Rotterdam en omgeving te laten speuren naar bodemleven. Sommigen gingen meteen op de kade al op onderzoek uit!

Goud

Ook in het tweede weekend van september was het festivaltijd. Tijdens het WUR100FEST vierde de universiteit in Wageningen het 100-jarig bestaan met duizenden bezoekers.

Naast de mooie Poep = Goud stand – da’s weer een ander verhaal – hielpen ook de bodemdieren een handje mee.

Dat smaakt naar meer: wie weet er nog een leuk event voor ze?