Lekker naar buiten op Bodemdierendag!

Compilatie

Lekker naar buiten op Bodemdierendag!

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Zonder bodemdieren geen gezonde bodem. Daarom wilden we weten hoe het ervoor staat in Nederlandse tuinen, parken en plantenbakken. We riepen 4 oktober uit tot 'Bodemdierendag'. En onze oproep om op zoek te gaan in je eigen achtertuin en de resultaten aan ons door te geven werd gehoord!

Scouting
Jelle den Butter

"Ouders met lef & jonge kinderen trekken de stoute schoenen aan en gaan naar buiten op zoek"twitterde Peter te Riele. Dat leverde in de loop van deze herfstige maar mooie zondag fijne foto's op van driftig zoekende kinderen, ouders, grootouders en zelfs de scouting.

Pissebed op één

En natuurlijk leverde het een lange lijst aan waarnemingen op, onderverdeeld in tien hoofdgroepen bodemdieren: regenwormen, naaktslakken, huisjesslakken, spinachtigen, pissebedden, miljoenpoten, duizendpoten, kevers, mieren en mollen.

De uitgebreide resultaten maken we over een week bekend op de bodemdierendagpagina. Maar voorlopig lijkt duidelijk dat de pissebed in elk geval in maar weinig Nederlandse tuinen ontbreekt. En die niet-bepaald-aantrekkelijke naam? Die is misleidend, want pissebedden zijn juist erg schone dieren!

Vroege Vogels

Ondertussen zaten NIOO-onderzoeker Gerard Korthals en zijn mede-bodemdierenexpert Matty Berg van de Vrije Universiteit Amsterdam al vroeg bij de radiouitzending van Vroege Vogels, waar ze onder het toeziend oog van o.a. Menno Bentveld 'live' op zoek gingen naar bodemdieren.

Na vijf minuten hadden ze al acht soorten gevonden. En hadden ze vragen voor de kiezen gekregen als "eet een duizendpoot eigenlijk ook miljoenpoten?" Het antwoord is trouwens: ja, die eten ze inderdaad...

Mika, Nando, Kaya en opa Harry
Mika, Nando, Kaya en opa Harry

Rare, ware weetjes

Nog meer opmerkelijke feiten over bodemdieren kun je vinden door eens rond te struinen in onze 'bodem-dierentuin'. Wist je bijvoorbeeld dat een miljoenpoot eigenlijk maar zo'n 750 poten heeft...en zich eigenlijk dus nog niet eens 'duizendpoot' zou mogen noemen?

Met dit soort 'wetenschapsweetjes' sloot en sluit Bodemdierendag ook goed aan bij twee andere gebeurtenissen die deze week spelen: het Weekend van de Wetenschap, en het begin aanstaande woensdag van de Kinderboekenweek met dit jaar als thema Raar maar waar.

Waarnemingenkaart op de website van Bodemdierendag
Waarnemingenkaart op de website van Bodemdierendag

Bodemdieren met een staartje...

Het eind van Bodemdierendag betekent zeker niet het eind van onze broodnodige pogingen om de 'bodemgezondheid' van de Nederlandse tuinen en parken in kaart te brengen. Over een week zetten we de cijfers - hoofdgroepen, soorten en aantallen bodemdieren, types tuinen en verspreiding door Nederland - grondig op een rijtje. Wie heeft er bijvoorbeeld een echt zeldzaam bodemdier gezien?

Binnenkort maken we het hier bekend. Je kunt alvast op de resultatenpagina kijken voor een paar interessante tussenstanden. En ondertussen gaat het Internationale Bodemjaar 2015 natuurlijk gewoon door. Onze volgende Bodembewoner van de Maand staat alweer te trappelen!