Natuurontdekkers houden van bodemdieren

Handig: een Bodemdierenmeetlat

Natuurontdekkers houden van bodemdieren

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Ook leerlingen van Brede School De Heuvel in Leidschendam-Voorburg hebben dit jaar meegedaan aan de Bodemdierendagen. De jonge deelnemers volgen een naschoolse cursus: De Natuurondekkers. Op 2 oktober gingen ze bodemdiertjes tellen onder begeleiding van 'Gonny in het Groen' (Gonny Jungst).

Bodemdieren tellen
Bodemdieren tellen onder begeleiding van Gonny in het Groen.

Mensen in het hele land tellen rond deze tijd bodemdieren. In Leidschendam-Voorburg deed Sport en Welzijn (SenW) mee aan de landelijke telactie, op initiatief van Gonny Jungst (Gonny in het Groen). Locatie: het schoolplein van basisschool De Margriet.

De kinderen uit groep 4 t/m 6 van Brede School De Heuvel gaan iedere dinsdagmiddag met Gonny op ontdekkingstocht in de natuur. En op 2 oktober was het zover: de natuurles stond helemaal in het teken van de Bodemdierendagen.

Loeppot en kwast

Docent Gonny Jungst: “Sinds 2016 kunnen ook scholen meedoen met bodemdiertjes tellen. De waarnemingen geef je online door. Zo wordt onderzocht en bijgehouden hoe het met de bodemdieren in Nederland gaat. Met mijn dinsdagklasje zijn we met loeppot en kwast in de hand op en rondom het schoolplein naar kruipende diertjes gaan zoeken.”

Om de resultaten van de zoektocht te ordenen, werden de bodemdiertjes in grote bakken gedaan, onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals slakken, regenwormen, kevers en pissebedden.

Gonny Jungst: “In de vorige les hadden de kinderen geleerd dat de meeste pissebedden te vinden zijn onder de bladeren aan de zijkant van de school. En daar wemelde het inderdaad van de pissebedden. De eerste slak werd met veel gejuich in zijn bakje gestopt. En Nico en Lisa vonden onder de bast van de berkenbomen ook nog diertjes.”

Pissebedden tellen

Na hun speurtocht mochten de jonge natuurontdekkers met de gevulde bakken naar binnen om de buit te tellen. Dat viel nog niet mee, zo vertelt Gonny: ”Pissebedden tellen is nog best een klus, want ze zitten niet stil. Toch lukte het en kwamen we met elkaar uit op 76 pissebedden. De pissebed was de duidelijke winnaar van de dag!”

Binnen een half uur vonden de kinderen daarnaast zes regenwormen, een huisjesslak, drie spinnen, twee miljoenpoten, een kever en twee mieren. Na het invullen van het scoreformulier zetten de kinderen de getelde bodemdiertjes weer terug in de natuur. Alle zoekresultaten zijn te vinden op: www.bodemdierendagen.nl/resultaten.