Nu in de bioscoop: mini-bodembeestjes op megagroot scherm

Springstaart

Nu in de bioscoop: mini-bodembeestjes op megagroot scherm

Nieuws
Laatst gewijzigd:

De makers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis gaan ondergronds met de bioscoopfilm 'Onder het Maaiveld'. In de film zie je de fascinerende wereld onder onze voeten en ervaar je hoe belangrijk een gezonde bodem is. Onder het Maaiveld draait vanaf 2 maart 2023 in Nederlandse bioscopen en filmtheaters.

Bekijk alvast de trailer! Een overzicht van alle speeldata en filmtheaters vind je op deze website.

Mooi in beeld én geluid

Meestal zie je in natuurfilms mooie beelden van de planten- en dierenwereld bovengronds. Maar die zijn slechts het topje van de ijsberg. Onder het Maaiveld neemt je mee op een fascinerende ondergrondse reis die juist de kleine en microscopische wereld van onze bodem tot leven brengt. Verwondering en inspiratie staan daarbij centraal. Daarnaast zie je hoe een duurzame moestuin tot stand komt en hoe wetenschappers met verschillende onderzoeksprojecten in Nederland bijjdragen aan meer kennis over de rol van de bodem.

Het onderwerp bleek wel een grote technische uitdaging. Hoe film je microscopisch kleine organismen zoals schimmels en bacteriën die ondergronds leven? Niet voor niets was dat niet eerder gedaan. Samen met wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in ARTIS en tal van andere deskundigen vonden de filmers mooie oplossingen om de kleine beestjes mooi in beeld te brengen op groot scherm.

Daarnaast was ook het geluid een grote uitdaging. Want hoe klinkt de bodem? Samen met componisten René Meister en Eric Blom (Bear project) isgewerkt aan een indrukwekkende soundscape om de bezoeker in de bioscoop onder te dompelen in een beleving van beeld en geluid.

Ondergrondse slakkeneieren
Ondergrondse slakkeneieren

Onderzoeksproject Onder het Maaiveld

Deze film is verbonden aan het driejarige project Onder het Maaiveld van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR), waar ook de Bodemdierendagen onderdeel van zijn. Samen werken zij aan een structurele verandering in hoe we omgaan met de bodem, om herstel van het bodemleven mogelijk te maken en het bodemleven op waarde te schatten. Het programma Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Meer informatie op: LinkedIn showcase pagina

EMS FILMS/M&N MEDIA GROUP

De makers van de film, bekend van De Nieuwe Wildernis, zien de film als een nieuw verhaal over rewilding, maar dan op microniveau. In De Nieuwe Wildernis werden de grote grazers ingezet voor rewilding van een natuurgebied. Bij Onder het Maaiveld laat EMS de ondergrondse natuur het werk doen en wordt duidelijk hoe die in verbinding staat met ons leven bovengronds. Ignas van Schaick is als producent verantwoordelijk voor de totstandkoming van Onder het Maaiveld. Hij was meteen gegrepen door het onderwerp: “Deze productie past perfect in de lijn die we met onze eerdere films hebben ingezet en waarmee we steeds een breed publiek verwonderen over onze Nederlandse natuur.”