Onder het Maaiveld Junior film en bodemdieren zoeken

Filmhuis Oosterbeek
© Filmhuis Oosterbeek

Onder het Maaiveld Junior film en bodemdieren zoeken

Evenement

Zonder bodem zou het leven zoals wij dat kennen niet bestaan. Maar we kennen deze wereld niet. De film Onder het Maaiveld Junior brengt daar verandering in en geeft je voor het eerst een inkijkje in de fascinerende wereld onder onze voeten, de basis van ons bestaan.

Zelf bodemdieren zoeken

Na het zien van de film gaan we zelf aan te slag. In de buurt van het Filmhuis gaan we met biologen, in groepjes tegels uit de tuinen wippen en op zoek naar bodembeestjes. Filmhuis Oosterbeek zorgt voor schepjes, bakken en een microscoop. Het enige dat jij hoeft te doen is je oude kleren aan en je vergrootglas mee (als je dat hebt).
De zaal gaat om 13.30 uur open, de film begint om 14.00 uur en het zoeken naar bodembeestjes duurt tot ongeveer 17:00. We eindigen weer bij het Filmhuis.

De film

In de film volgen we een groep kinderen die stap voor stap deze wereld ontdekken. Ze beginnen met iew en ah en vinden het maar vies om met hun handen de aarde in gaan. Maar al snel zijn ze de grootste fans van het ondergrondse leven en willen ze meer weten over bomen die met elkaar praten, schimmels die 10 kilometer lang worden, wormen die ieder jaar de hele bodem door hun darmen laten gaan en het microscopische kleine beerdiertje, dat al miljoenen jaren overleefd in onze natuur.

Alle bodemdiertjes zijn onmisbaar in de natuur: ze houden de bodem gezond. In de wereld boven de grond leven planten, insecten, zoogdieren en vogels, maar vooral ook veel mensen. Maar er is ook een wereld onder ons, direct onder onze voeten. Een spannende ondergrondse wereld van mollen, larven, wormen, schimmels, bacteriƫn, pissebedden, spinnen, duizendpoten en veel meer. De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. De film Onder het Maaiveld Junior neemt je mee op een ondergrondse reis naar allemaal beestjes die je nog nooit gezien hebt! Het bodemleven speelt een ontzettend belangrijke rol in alles wat groeit en bloeit op onze aarde. En het bijzondere is dat je die kleine beestjes ook bij jou in de buurt de bodem gezond houden.