Surprise op Wereldbodemdag

Duizendpoot
© Theodoor Heijerman

Surprise op Wereldbodemdag

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Op 5 december is het niet alleen tijd voor Sinterklaas. Wereldwijd is het op die dag ook Wereldbodemdag. Een dag vol surprises, ook voor de bodemdieren. Wat zijn de resultaten voor 2019?!

Het is vandaag Wereldbodemdag. Een gezonde bodem vol leven is overal onmisbaar, maar dat krijgt vaak geen aandacht. Vandaag dus wel! Een uitgelezen dag om vooruit te kijken naar de resultaten van het citizen science-onderzoek van de 5e editie van de Bodemdierendagen. Wat is de stand van zaken bij het waardevolle bodemleven in stad en dorp?

Ondanks het natte najaar zijn het niet de regenwormen die aan kop gaan in de Bodemdieren Top 3 van de Nederlandse Tuinen. Wie wel?

Verder was het natte weer tijdens de Bodemdierendagen 2019 misschien een uitdaging voor de waarnemers, maar de bodemdieren konden het beestenweer wel waarderen. Het aantal gevonden dieren per tuin lag dit jaar hoger dan gemiddeld over de afgelopen vijf jaar!

De bodemdieren geven ons veel, met al hun gratis diensten van het zuiveren van water tot het verminderen van overstromingen. Andersom: wat voor cadeautjes geven wij de bodemdieren? We vroegen het meer dan 300 mensen, en wat denk je dat ze het vaakste zeiden? 

Alle antwoorden komen volgende week, als de onderzoeksresultaten klaar zijn. Surprise!
 

  • De World Soil Day is in het leven geroepen met hulp van de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties). Om het belang van een gezonde bodem voor het functioneren van de ecosystemen en voor ons welzijn de aandacht te geven die het verdient. In 2019 is er speciale aandacht voor erosie van de bodem: 'Stop soil erosion, Save our future'.