Vuurwants gesignaleerd

Vuurwants

Vuurwants gesignaleerd

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Wat een opvallend diertje, die vuurwants. Je ziet ze vaak met veel tegelijk op de grond lopen, bijvoorbeeld onder lindebomen. De rode kleur waarschuwt andere dieren dat ze moeten oppassen. Ze zijn inderdaad giftig, maar mensen doen ze geen kwaad. 

Ze zijn gek op de sappen van de lindeboom. Maar onze bodemdierenreporter vond vuurwantsen op kaasjeskruid, dat rijkelijk groeit in de tuinen van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Laat dat nou net familie zijn van de lindeboom!

Bodemdierenboek

Even tussendoor: we werken aan een nieuw bodemdierenboek ter ere van de 5e editie van de Bodemdierendagen dit jaar. Daarin hebben de vuurwantsen hun eigen hoofdstuk gekregen. Het boek verschijnt heel binnenkort! Hou deze site in de gaten als jij ook wel een exemplaar zou willen hebben...

Heb je die kleine wants met drie stippen op zijn rug gezien? Dat is een jonkie, is het geen schatje? Wantsen komen niet als een vormeloze larve uit het ei, maar als een soort mini-wants. Een onvolledige metamorfose heet dat officieel. Ze zijn dan nog iets kleiner en ronder dan deze. Vanaf het begin lijken ze al op hun ouders.

Kleur

Bij sommige soorten hebben de jongen nog een schutkleur, maar bij de vuurwants is de kleur juist hun bescherming. "Eet mij niet". Je kan bij deze goed zien dat de vleugelschildjes nog niet volledig zijn, het zijn eerder stompjes. Meestal vervellen ze een keer of vijf. En eerdere keer komen ze dan een stukje groter tevoorschijn.

Dus geen kever...

Vaak denken mensen dat een wants een soort kever is, maar de wantsen zijn een eigen groep. Bij kevers lijken de jongen ook helemaal niet op hun ouders.

Vuurwantsen komen sinds een aantal jaren steeds meer voor in ons land. Heb jij al eens een vuurwants of zelfs een hele groep gezien?