Wereldbodemdag 5 december: cadeau voor bodemdieren & prijswinnaars

Bodem

Wereldbodemdag 5 december: cadeau voor bodemdieren & prijswinnaars

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Op 5 december is het Wereldbodemdag op onze hele planeet. Een dag waarop die belangrijke bodem als 'cadeau' de aandacht krijgt die hij verdient. Daarnaast is het op ons stukje Aarde natuurlijk ook Sinterklaas. Tijd voor nog meer cadeaus dus! Wie zijn de winnaars van de Bodemdieren Prijsvraag... en wat is hun favoriete bodemdier?

Tussen twee bodemdierenkussens
Tussen twee bodemdierenkussens

Een vierkoppige jury van bodem- en communicatiekenners heeft zich over de inzendingen voor de prijsvraag 'Mijn favoriete bodemdier' gebogen. Ze konden kiezen uit grappige, verrassende of gewoon serieuze bijdragen - van filmpjes en tekeningen tot een gepassioneerd pleidooi om mollen niet uit te roeien maar juist te beschermen.

De winnaar onder de bodemdieren werd al snel duidelijk: van de tien 'kandidaten' was de regenworm bij meer dan een kwart van de inzenders favoriet. Maar ook de spin en de pissebed hadden hun pleitbezorgers, net als de kever, de mier, de huisjesslak, de duizendpoot, de miljoenpoot en dus ook de mol.

Alleen de naaktslak viel buiten de prijzen. Toch heeft ook de onpopulaire naaktslak wel degelijk nut, want hij ruimt bijvoorbeeld dode planten op! En hij is zelf vervolgens weer voer voor 'geliefdere' dieren zoals de egel...

  • Ode aan de huisjesslak van Floris Jan
    Ode aan de huisjesslak van Floris Jan
  • Ode aan de regenworm van Luc
    Ode aan de regenworm van Luc

Pootjes tellen

Het vinden van een 'menselijke' winnaar was wat lastiger, maar uiteindelijk koos de jury voor Gerdien Stam van @Kinderspel, die samen met haar twee dochters op bodemdierensafari ging in eigen tuin.

In het bijgaande filmpje deelt ze de vondsten tijdens hun zoektocht. Pootjes tellen is altijd belangrijk - maar ook best lastig, zo blijkt...

Op een gedeelde tweede plaats kwamen Liz en Floris Jan (van nog geen 10), allebei met een verhaal over de huisjesslak. En op de derde plaats de kevers van Linda, die "soms de muziek van Jaws hoort als een lieveheersbeestje de zwarte bonenluizen aanvalt" en op andere momenten "Je t'aime moi non plus of de Rhapsody In Blue van Gershwin.

Ook in de eervolle vermeldingen zit muziek: Marlies, Seppe, 'Latitude' en Sjanie maakten indruk met hun 'poëtische', 'grappige' en 'aardige' (!) bijdragen. En dankzij Seppe weten we nu dat rivierkreeften ook meedoen als bodemdier!

Bodemprijzen

Voor de winnaars liggen er mooie prijzenpakketten klaar, met o.a. het boek ‘Van hommel tot hooiwagen’ van Monica Wesseling, met daarin 27 vermakelijke verhalen over insecten en andere beestjes (met dank aan de schrijfster en de uitgever!). En de nieuwe IVN Zoekkaart vol bodemleven.

Van hommel tot hooiwagen
Van hommel tot hooiwagen

Maar de prijswinnaars - die allemaal persoonlijk bericht ontvangen nu de jury gekozen heeft - krijgen natuurlijk ook dit jaar een unieke prijs: iets moois met daarop hun eigen uitverkoren favoriet!

Hieronder zie je een selectie uit de inzendingen. Kijk voor meer details op https://bodemdierendagen.nl/jouw-favoriete-bodemdier.