Waterdoorlatendheid van de bodem in je tuin: waarom is het belangrijk om daar meer over te weten? En hoe meet je het?

De waterdoorlatendheid of ook wel waterdoorlaatbaarheid zegt wat over de gezondheid van de bodem: over de structuur en de hoeveelheid poriën in de grond. Het wordt gemeten als 'de tijd die het kost om water in de grond te laten wegtrekken'. We meten het in minuten en seconden om precies te zijn.

Net een spons

Een gezonde bodem is luchtig en daarmee 'klimaatadaptief'. Zo neemt de bodem het water sneller op en houdt dat ook vast voor de droge periodes. Als de grond verdicht is, dan wordt het water niet (goed) opgenomen en dat kan wateroverlast veroorzaken tijdens regenbuien. Daarnaast is een gezonde bodem met veel poriën ook van belang voor het bodemleven en de plantensoorten. Meer poriën biedt namelijk ruimte voor de bodemdieren om te leven en de planten om in te wortelen. Het bodemleven speelt ook een belangrijke rol bij het instandhouden van de gezonde bodemstructuur.

Hieronder kun je je meetgegevens invoeren, zodat we samen onderzoeken hoe het ervoor staat met de bodem in ons land!

De waterdoorlatendheid-test maakt onderdeel uit van de Tuinbodemcheck van Onder het Maaiveld.

 
1 Begin 2 Pagina 2 3 Voltooid
Voer je postcode in (zonder spatie tussen de cijfers en de letters) zodat we je kunnen herkennen als je volgend jaar weer meedoet.
Weet je niet zeker wat voor tuin je hebt? Kijk hier voor een lijst met omschrijvingen en voorbeeldfoto's

In dit formulier geef je persoonsgegevens door voor citizen science onderzoek. Wij gebruiken jouw e-mail adres om je te e-mailen over jouw ingevulde resultaten, de totale resultaten van dit jaar en om je volgende edities weer uit te nodigen. Daarnaast registreren we jouw postcode om je resultaten van dit jaar te kunnen koppelen aan die van volgend jaar, mocht je dan weer meedoen. Voor de bodemdierendagen is het privacystatement van het NIOO-KNAW van toepassing. Wil je geen e-mails ontvangen of heb je verder nog vragen, stuur ons even een berichtje.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
Beeld-CAPTCHA
Voer de tekens in die op de afbeelding worden getoond.