Het is beestenweer!

Slakken op een hand

Het is beestenweer!

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Een goede Dierendag gehad? Dan is het nu tijd voor de bodemdieren! Ook zes- of meervoeters hebben namelijk onze aandacht nodig. De Bodemdierendagen zijn dus weer begonnen. En dat komt goed uit: het is echt beestenweer deze dagen... Sommige dieren houden van veel vocht, maar vandaag komen andere bodemdieren aan hun trekken (en de menselijke waarnemers!).

Pissebed
Theodoor Heijerman
Pissebed

Welke belangrijke bodemdieren leven er ongezien in eigen tuin? Of in het park om de hoek, op het balkon, groene dak en schoolplein? Daarover weten we nog te weinig. Verspreid over Nederland ontdekken mensen het tijdens een bodemdierensafari. Ook bij de speciale vijfde editie van de Bodemdierendagen kan Iedereen weer bijdragen aan dit landelijke onderzoek.

Wie voert er dit jaar de top 3 aan? De pissebed, of zorgen de hitte van de zomer en de regen van nu voor een andere winnaar?

Cijfer voor eigen tuin

Voor wie nog geen waarneming heeft gedaan: inleveren kan nog tot en met dinsdag 8 oktober. “Dan gaan we weer de landelijke cijfers berekenen en weten we hoe het met dat belangrijke bodemleven gaat in onze dorpen en steden,” vertelt bodemexpert Gerard Korthals. Maar wat meteen berekend wordt, is het rapportcijfer voor de eigen tuin. “Dankzij de hulp van de waarnemers van vorig jaar bij de eerste test, hebben we dit rapportcijfer beter kunnen afstellen. Dus test snel wat dat voor je eigen tuin betekent!”

Kever
Theodoor Heijerman
Kever

Ondersteboven van bodemdieren

Nog ander leuk nieuws: omdat dit de feestelijke 5e editie van de Bodemdierendagen is, geven de bodemdieren een cadeautje weg. Wie vertelt wat hij voor de bodemdieren doet, krijgt het splinternieuwe bodemdierenboekje Ondersteboven opgestuurd. Een ontdekkingsreis onder onze voeten met 25 bijzondere bodembeesten. Veel mensen halen het vandaag zelf op bij de grote open dag ‘Welkom in de natuur van de toekomst’ bij het NIOO in Wageningen, nog tot 17 uur.

Eerste resultaten

Tips voor het zoeken en herkennen van bodemdieren? De eerste resultaten van nu en die van de afgelopen vier jaar bekijken? Of meer te weten komen over dat bijzonder nuttige bodemleven? Dat kan hier allemaal op www.bodemdierendagen.nl.

Miljoenpoot
Theodoor Heijerman
Miljoenpoot

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie (CSE, van NIOO en Wageningen UR) zijn samen de hoofdorganisatoren van de Bodemdierendagen. Bodemdieren-experts van NIOO, Wageningen UR en Vrije Universiteit Amsterdam stelden de zoekkaart samen. Het IVN ondersteunt de zoektocht naar belangrijke bodemdieren, net als Stichting Steenbreek en NL Greenlabel. Verder werkt het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) ook dit jaar samen tijdens de Week van de Biologie, en stelt bodemdieren-lesmateriaal beschikbaar voor scholen. De Bodemdierendagen zijn ook onderdeel van het Weekend van de Wetenschap. Samen een mooi ‘ecosysteem’!

Voor meer informatie:

Hoofd wetenschapscommunicatie Froukje Rienks, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), tel. 06-10487481 / 0317-473590, f.rienks@nioo.knaw.nl

Organisator en bodemonderzoeker dr. Gerard Korthals, Centrum voor Bodemecologie (CSE), tel. 0317-473400 / 06-12882710, www.soilecology.eug.korthals@nioo.knaw.nl

(Bron foto's bodemdieren: Theodoor Heijerman).