Hoe gezond is jouw tuin? Vraag voor 15 september de tuinbodemcheck aan

Kim gehurkt met schep
© IVN - Tuinbodemcheck

Hoe gezond is jouw tuin? Vraag voor 15 september de tuinbodemcheck aan

Nieuws

Heb jij een tuin? Weet jij eigenlijk hoe gezond de bodem daar is? Wat voor bodemdieren erin krioelen? Hoe snel het water wegloopt na een regenbui en of er genoeg goede bacteriën en schimmels inzitten? Met de gratis tuinbodemcheck zoek jij het tot op de bodem uit! Aanvragen kan nog tot 15 September. De pakketten worden op tijd verstuurd voor de Bodemdierendagen.

Tuinbodemdieren bekijken
IVN - Tuinbodemcheck

Als tuinbezitter kun jij helpen om de Nederlandse bodem gezond te houden. En dat is belangrijk, want door alle tegels en andere verharde ondergrond neemt het bodemleven in rap tempo af en de biodiversiteit dus ook. Geen goed nieuws voor vogels en andere dieren die hun voedsel uit de bodem halen. En ook niet voor ons als mens, want wij hebben die gezonde bodem keihard nodig in onze strijd tegen klimaatverandering. Een gezonde bodem zorgt ervoor dat het water weg kan na een flinke hoosbui. Maar het beschermt ook tegen extreme droogte en warmte. Kortom: werk aan de winkel!

Hoe kun jij helpen?

Door de bodem in jouw tuin gezond te houden of te maken, zorg jij voor genoeg biodiversiteit in de omgeving. Maar hoe weet je nou of je tuinbodem gezond is? Daar hebben wij iets op bedacht: de tuinbodemcheck. Daarmee ga je op ontdekkingstocht in eigen tuin. Naast de bodemdierensafari van de Bodemdierendagen zijn er nog 4 proeven die samen meer vertellen! Zo onderzoek je hoe het ervoor staat met de bodem in jouw tuin.

In de bijbehorende e-learning staan video’s waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je de proefjes moet uitvoeren. Ook krijg je nog allerlei praktische tips om de bodem in jouw tuin te verbeteren als dat nodig is. Zo help jij een handje mee om de Nederlandse bodem gezonder te maken.

Waar?

Op de speciale pagina over de Tuinbodemcheck kun je de flyer met uitleg downloaden, en daarna meteen aan de slag!
Hoe meet je de waterdoorlatendheid van je bodem? Met de 'tuinkerstest' check je of plantjes gezond op kunnen groeien. Met de zoekkaart van de Bodemdierendagen ga je op zoek naar de soorten bodemdieren, en je kijkt nog preciezer naar de regenwormen en hun functie in de bodem. En als bonus kun je ook nog de theezakjes-test doen om te kijken hoe actief plantenresten worden afgebroken door het (kleinste) bodemleven. Succes!

De Tuinbodemcheck is gemaakt door IVN Natuureducatie met experts van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen UR, de Vlinderstichting en IUCN NL als onderdeel van het project Onder het Maaiveld.