Thema 2023: Onder het Maaiveld

Klaproos in de berm
© Tjitske Visscher

Thema 2023: Onder het Maaiveld

Nieuws
Laatst gewijzigd:

Veel mensen verwachten het niet, maar onder hun strak gemaaide gazonnetje ligt een hele wereld. Die van de bodemdieren! In de film kwam dat voor het eerst prachtig tot leven voor een groot publiek. Er zijn wel duizenden verschillende soorten kevertjes, spinachtigen, slakken enzovoort. En dat alleen al in Nederland. Voor een safari hoef je dan ook niet naar de tropen: duik lekker in je eigen achtertuin!

Dit jaar gaan we samen op zoek naar meer kennis over ons bodemleven van 22 september tot en met 8 oktober. Doe mee met de Bodemdierendagen en zoek het uit: wat leeft er onder jóuw maaiveld?

Onder het Maaiveld - EMS Films/NIOO
EMS Films (foto mol), NIOO-KNAW (collage)
Onder het maaiveld vind je bodemdieren!

Voor gemeenten: Bodemdieren Battle of the Cities

Net als vorig jaar organiseren we in 2023 de Bodemdieren Battle of the Cities. Wordt jouw gemeente Bodemdierenstad van het Jaar? Doe bijvoorbeeld als (stads)ecoloog, NME-docent of groenbeheerder namens je gemeente mee met de Battle. Ga op zoek naar jullie eigen ‘bodemdierenoase’! Grote kans dat die aandacht voor het bodemleven de inwoners van jouw stad of dorp inspireert om te gaan genieten van de natuur dichtbij. Vorig jaar won Utrecht de titel. Kijk hoe je mee kunt doen en meld je gemeente aan.

Naar de film tijdens de Bodemdierendagen

Bij dit jaarthema hoort natuurlijk ook een bezoekje aan de bioscoop, voor wie nog niet is geweest! De kinderversie Onder het Maaiveld Junior is tijdens de Bodemdierendagen in filmtheaters in het hele land te zien, met dank aan de makers. Check snel in de filmkalender waar je terecht kunt, bijvoorbeeld met een schoolklas, scoutinggroep, natuurorganisatie of gewoon je eigen vrienden.

De Bodemdierendagen waren in 2020 de belangrijkste inspiratiebron voor het onderzoeksprogramma Onder het Maaiveld. Ja, dezelfde naam: dit onderzoeksprogramma was de opdrachtgever voor de film maar richtte bijvoorbeeld ook het landelijke IJkcentrum voor de Bodem op, ontwikkelde kinderboeken over het belang van een levende bodem en werkte aan advies voor groenbeheerders en vele anderen.

Hoe maaien?

Over maaiveld gesproken: gras maaien en bodem bedekkende planten bijknippen, kan op verschillende manieren. Welke manier je kiest, maakt nogal uit voor de natuur en dus ook het bodemleven. Liever niet een hele strook in één keer kortwieken maar met tijd ertussen. De iets hogere begroeiing biedt dan beschutting aan allerlei beestjes. En zo hebben zij iets te eten, kunnen ze hun eitjes leggen en zijn ze beter beschermd tegen droge periodes of rovers.

Egel onder een heg
Tjitske Visscher
Egel onder een heg

Ook wanneer je onder struiken de afgevallen bladeren laat liggen, kunnen bodemdieren zoals pissebedden, miljoenpoten, kevers en slakken daarvan profiteren. En dat biedt weer kansen voor bijvoorbeeld egels, vogels en padden op zoek naar een maaltijd. Bovendien is meer groen ook goed voor ons: een gezonde bodem kan beter water opnemen en vasthouden en het wordt minder heet op straat. Kijk dus goed hoe en wanneer je maait. Die extra inspanning zorgt voor veel leefbaardere steden en dorpen.

Steek ook je kop boven het maaiveld uit!

Hoe meer deelnemers aan de Bodemdierendagen, hoe meer aandacht er komt voor het bodemleven en hun belang. En hoe meer we te weten komen over wat er allemaal leeft onder onze voeten in steden en dorpen. Van de bodemdieren leren we: al ben je klein, met het werk van iedereen opgeteld bereik je toch heel belangrijke resultaten.