De afgelopen jaren deden al vele honderden mensen mee met zoeken in tuinen, op balkons en schoolpleinen. Samen vonden ze meer dan 25.000 bodemschatjes. Doe jij dit jaar ook mee? 

De Bodemdierendagen zijn eigenlijk best bijzonder. Bij een vogeltelling tel je vogels en bij een vlindertelling alleen vlinders. Maar nu tel je een heleboel verschillende dieren die samen in en op de bodem leven!

Met jouw waarnemingen kunnen we kijken en vergelijken hoe dat belangrijke bodemleven het doet in de Nederlandse dorpen en steden. En waar nodig verder onderzoek doen.

Met de zoekkaart kan je kijken of je de tien hoofdgroepen herkent. En kijk ook eens naar de achterkant, met een paar soorten van iedere groep waar we speciaal in geïnteresseerd zijn. Hulp nodig? Met onze tips herken je er vast meer dan je denkt! En experts lukt het sowieso natuurlijk... Je kunt dus op twee manieren meedoen: makkelijk of moeilijk!

Dus: duik je tuin in, of je schoolplein, groene dak of balkon op!

(Rond dierendag zijn elk jaar de officiële Bodemdierendagen, maar elke dag kan een bodemdierendag zijn... Die waarnemingen doen mee met het vervolgonderzoek...)

Meer tips onder dit filmpje...

Hoe zoek je bodemdieren?

  • Ga naar buiten en kijk van dichtbij goed naar de grond, op je knieën bijvoorbeeld.
  • Kijk onder stenen, bloempotten, tussen planten of afgevallen bladeren en takken.
  • Steek een schep in de (gras)bodem en laat deze regelmatig trillen of spit een beetje grond om.
  • Kijk hier voor meer tips.

Geef je waarneming door en help de wetenschap

Dank je wel! Je krijgt na het inleveren ook meteen een eigen bodemdierencijfer: zo kun je zien hoe goed de bodemdieren het doen in jouw tuin.

Let op: het bodemdierencijfer meet o.a. bodemdierenactiviteit. Als je vroeg in het jaar al bodemdieren zoekt, dan kan het nog koud zijn - en daardoor valt je cijfer lager uit. Probeer het rond dierendag nog eens en kijk dan wat het verschil is!

En als je er echt niet uitkomt, kun je altijd een mail sturen naar communicatie@nioo.knaw.nl.