Thema Bodemdierendagen 2020: Klein maar groots!

Zoeken op het groene dak van het NIOO

Thema Bodemdierendagen 2020: Klein maar groots!

Nieuws
Laatst gewijzigd:

De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Ontdek welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden.

Draag bij aan citizen science: een groot onderzoeksproject waarin mensen in heel Nederland samenwerken. De Bodemdierendagen zijn jaarlijks rond Dierendag, maar ook op alle andere dagen van het jaar kun je je waarnemingen doorgeven. Die worden gebruikt in het vervolgonderzoek.

Aan de slag, thuis of op school

Meezoeken kan overal: in je tuin, op je balkon, in het park of op het schoolplein bijvoorbeeld. Geef je waarneming online door. Om het zoeken nog makkelijker te maken, is er een handig scoreformulier dat je kunt uitprinten en mee naar buiten nemen. Gebruik de zoekkaart om het verschil tussen de soorten te herkennen. Voor het basisonderwijs is lesmateriaal beschikbaar voor een compleet lesprogramma over het leven in de bodem.

Klein maar groots!

Dit jaar is het thema van de Bodemdierendagen: Klein maar groots! Want bodemdieren zijn klein, m aar doen grootse dingen voor de bodem en daarmee voor de gehele natuur. Door gangen te graven, zorgen ze dat zuurstof en water kunnen doordringen en dat planten kunnen wortelen. Door resten van dode planten en dieren af te breken, recyclen ze de bouwstenen van het leven. Daarbij hebben ze allemaal hun eigen rol. Dat geldt ook voor de TinyTen die we zoeken tijdens de Bodemdierendagen!