10e editie Bodemdierendagen
10e editie Bodemdierendagen
Voor de 10e keer gaan een paar duizend mensen in het hele land op ‘bodemdierensafari’ in eigen tuin en stad. Van vrijdag 20 september tot en met maandag 7 oktober zoeken ze de Tiny Ten: de tien zichtbare ambassadeurs van het rijke en onmisbare bodemleven onder onze voeten. De jubileumeditie trapt af met een speciaal gecomponeerd bodemconcert plus zaklampsafari.
De pissebed heeft zijn naam niet mee. Toch heeft deze ‘underdog’ net als vele andere bodemdieren een belangrijke rol. En ja, dat geldt zelfs voor de naaktslak – als opruimer van organisch afval. Samen houden ze de grond gezond, dus zonder kunnen we niet. Om het vaak onzichtbare bodemleven de aandacht te geven die het verdient, gaan de komende weken weer duizenden mensen op onderzoek uit. Iedereen kan meedoen met de Bodemdierendagen, zelfs op balkon of dak. Hoe gezond is de bodem in onze dorpen en steden?
De Tiny Ten die iedereen zoekt, zijn: regenworm, duizendpoot, pissebed, naaktslak, huisjesslak, mier, kever, spinachtige, miljoenpoot en mol. Aangenaam!
Muziek!
Een soort Vier jaargetijden of een Peter en de Wolf, maar dan over het leven in de bodem. Dat is wat bezoekers van het openingsconcert Soil, LIVE! kunnen verwachten op 20 september in Wageningen. Componist en klankkunstenaar Remco de Kluizenaar presenteert een gloednieuw concert van 20 minuten uitgevoerd door de Harmonie Wageningen. Hij werkte bij het componeren nauw samen met Wageningse bodembiologen Marie Zwetsloot en Giulia Bongiorno.
Hoor je al die schimmeldraden in de bosgrond groeien, of de regenwormen die op en neer kruipen onder het gras? Na het concert is er de kans om de hoofdrolspelers in levenden lijve te ontmoeten bij de zaklampsafari in Arboretum de Dreijen. Het geheime bodemleven dat zich overdag verborgen houdt, laat zich in het donker vaak makkelijker zien.
Hoogtepunten
Wat begon als een enkele dag, op Werelddierendag, is inmiddels uitgegroeid tot de Bodemdierendagen. De aanleiding? Het jaar 2015 was door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Bodem, gevolgd door de International Decade of Soils. De belangrijke functies van de bodem voor natuur, landbouw en de hele maatschappij waren te onbekend. Denk aan de voedingsbodem voor het verbouwen van ons eten, het voorkómen van wateroverlast, het zuiveren van water of het leveren van interessante nieuwe antibiotica. Dit is ook een belangrijke pijler onder de wereldwijde Sustainable Development Goals: extra reden om goed voor onze bodem te zorgen. En het bodemleven speelt daarbij een cruciale rol.
Ook dit keer organiseren het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen Universiteit de landelijke Bodemdierendagen, met hulp van veel andere organisaties en mensen. In de afgelopen jaren zijn er door alle ‘citizen scientists’ samen al meer dan 105.000 bodemdieren gescoord. Andere hoogtepunten uit de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld de sterk gegroeide aandacht voor het bodemleven, de prijswinnende bioscoopfilm Onder het Maaiveld, de bijzondere waarnemingen op het eilandje in de Hofvijver en in de tuin van het Rijksmuseum te Amsterdam, de bodemdierenopera Benno en natuurlijk de hulp van zoveel mensen.
Resultaten tot nu toe
Bij het inleveren van de bodemdierenwaarneming van je tuin, schoolplein of het park om de hoek op www.bodemdierendagen.nl, ontvang je direct een cijfer. Dat rapportcijfer drukt uit hoe goed het met het algemene bodemleven gaat op die plek. Nieuw is, dat je ook je vorige waarnemingen terug kunt kijken met een inlog. Dus als je vaker meedoet, kun je zien of het cijfer verbetert.
Uit de resultaten van de afgelopen negen jaar blijkt al dat tuinen, parken en andere groene delen rijk zijn aan bodemdieren en een belangrijke rol spelen voor de stadsnatuur. Maar ook dat er op veel plekken nog van alles te winnen valt voor het bodemleven, en dus voor de natuur en onze maatschappij. Groene en halfgroene tuinen en parken kunnen veilige havens zijn voor wormen, huisjesslakken, spinnen en pissebedden in het bijzonder. Die zijn in meer dan 80 % van dat type tuinen te vinden. Ook de impact van het weer op het succes van de verschillende bodemdieren kwam duidelijk naar voren. In droge jaren bepaalt het type tuin en het beheer ervan in grote mate de overleving van bodemdieren in de stad.
Stedenbattle
Hoe ‘bodemdiervriendelijk’ is de bebouwde omgeving om ons heen eigenlijk? Dat gaan een aantal gemeenten uitzoeken in de derde editie van de Bodemdieren Battle of the Cities. Ze strijden daarbij om de eretitel van Bodemdierenstad van het Jaar. Dit jaar doen mee: Hilversum, Leeuwarden, Ede, Waadhoeke, Wageningen, Zaanstad en Nijmegen.
Slakken, slakken, slakken
En het Tiny Ten-dier uit de bodemdierenjungle dat de gemoederen het meest heeft beziggehouden dit jaar? Dat is ongetwijfeld de naaktslak. Een milde winter gevolgd door een vochtig voorjaar en een zomer zonder lange droge periodes creëerden in veel tuinen een slakkenwalhalla. Het is belangrijk om een volwaardig ecosysteem in je tuin te hebben met de bodem als goede basis, inclusief natuurlijke vijanden. Een telling doen voor de Bodemdierendagen geeft je daarbij inzicht hoe gezond je tuin ervoor staat. Vraag is nu dus: hoeveel slakken zien we straks terug in de tellingen van 2024?
Voor de tiende keer organiseren het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University (groep Biointeracties & Plantgezondheid en groep Bodembiologie) het citizen science-project de Bodemdierendagen. Partnerorganisaties die helpen met achterban en activiteiten bij de zoektocht naar die belangrijke bodemdieren zijn: IVN Natuureducatie, Scouting Nederland, Weekend van de Wetenschap, Vrije Universiteit, EMS Films, Nederlands Instituut voor Biologie, Stichting Steenbreek, Velt, Pientere Tuinen, de Tuinbranche, Voedsel uit het Bos, Nationale Wetenschapsagenda, Vereniging voor Veldbiologie KNNV, Jaarrond Tuintelling, Naturalis, IUCN NL, NL Greenlabel, de tuiniers van AVVN, JNM, Kinderboerderijen Actief, Kenniscentrum EIS, gemeente Amsterdam, WWF, Natuur & Milieu, Nederlandse Entomologische Vereniging, Herman van Veen Arts Center, LandschappenNL, Deltaplan Biodiversiteitsherstel, Aeres Hogeschool Wageningen, Klokhuis SoortSafari, Het Depot/Arboretum de Dreijen en steeds meer.
Voor meer informatie:
- Hoofdorganisator en hoofd wetenschapscommunicatie Froukje Rienks, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), tel. 06-10487481 / 0317-473400, f.rienks@nioo.knaw.nl
- Hoofdorganisator en bodemexpert dr. Gerard Korthals, Wageningen University & Research, tel. 06-28864345, gerard.korthals@wur.nl
Website Bodemdierendagen: www.bodemdierendagen.nl.
Hier is van alles te vinden: de zoekkaart, zoektips, weetjes, resultaten tot nu toe. En dit is natuurlijk ook de plek om waarnemingen van je bodemdierensafari in te leveren.
Illustratie(s): beschikbaar als download bij de online versie van dit persbericht. Bron illustratie: Bodemdierendagen/NIOO-KNAW
Afbeeldingen van de zoekkaart en het scoreformulier staan op de Doe Mee-pagina.
Ook zijn er allerlei foto's van bodemdieren en bodemdierenzoekers beschikbaar.
Boekje: ons feestelijke bodemdierenboekje Ondersteboven, van bijzondere bodemdieren! is weer beschikbaar. Alweer de 4e druk. Mensen die laten weten wat zij terugdoen voor de bodemdieren, krijgen gratis een exemplaar opgestuurd zolang de voorraad strekt.