Coronaproof mee met de gids: het ging uitstekend!
Coronaproof mee met de gids: het ging uitstekend!
- Laatst gewijzigd:
Door heel het land organiseerden natuurorganisaties, buurtverenigingen en andere groepen tijdens de Bodemdierendagen lokaal een waarneming. Gidsen, (biologie)leraren en natuurliefhebbers namen groepen mee, waardoor dit jaar heel veel kinderen én volwassenen kennismaakten met het bodemleven. De Bodemdierendagen bleken zelfs bij uitstek geschikt om in coronatijd samen te komen: je bent buiten, in een kleine groep en op anderhalve meter afstand.
Speuren met school of de stadsboerderij
Een kleine greep uit alle initiatieven: op de diverse locaties van stichting Utrecht Natuurlijk konden kinderen van groep 3-4 de les Buitengewone Bodemdieren doen en ook de stadsboerderijen in Den Haag verzorgden activiteiten. In Bilthoven zocht een natuur-bso naar bodemdieren in een voedselbosje en ook voor een basisschool in Woudenberg waren de Bodemdierendagen aanleiding voor een buitenles.
IVN: van challenge tot werkgroepexcursie
Bij IVN kwam een bodemdier voor in de #riddlemethis challenge van #2uurnatuur. En ook de lokale afdelingen van IVN waren dit jaar weer zeer actief. Veel vrijwillige gidsen doen al sinds de eerste editie van de Bodemdierendagen hun best om zoveel mogelijk mensen mee op pad te nemen. Van Dordrecht tot Leeuwarden organiseerden ze excursies. Enkele gidsen deden daarvan al uitgebreid verslag.
--------------------------------------------------------------
Op jacht in de gevangenis
In Leeuwarden ging de jeugdwerkgroep van IVN op jacht in de tuin van de voormalige gevangenis de Blokhuispoort. Kinderen specialiseerden zich al snel in het vinden van een ‘eigen’ diergroep: “De een zocht kevers, de ander pissebedden of slakken”, schrijft coördinator Lysbet Hoekstra. De leiding kreeg de belangrijke taak om snel wegrennende spinnen te vangen met speciale zuigpotjes.
Schransen en pierenwurmen
Voor IVN Ede was Dierendag het moment om aandacht te geven aan een goede bodem. Een groep geïnteresseerden deed daar een waarneming en keek direct ook verder naar “het gedrag van de kriebelbeestjes dat nodig is om te blijven bestaan: het zoeken van voedsel, de voortplanting, het vecht- en vluchtgedrag”, aldus gids Albert Loef in zijn verslag.
Zelf zoeken
Dat het naast alle georganiseerde activiteiten heel goed mogelijk is om zonder hulp van kenners bodemdieren te zoeken, bewijzen verschillende andere initiatieven. Zo was de landelijke Burendag van het Oranje Fonds een aanleiding om samen in tuinen te speuren. Op Montessorischool Meester Verwers in Zoetermeer stond onze zoekkaart rechtop in de plantenbakken op het schoolplein en konden kinderen zelf zoeken. Het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie van Landgoed Schothorst in Amersfoort was vanwege corona gesloten, maar tijdens de Bodemdierendagen kon je individueel op zoek met de zoekmaterialen die klaarlagen voor het gebouw. “Neem zelf een lepel en een loepje mee”, was de tip op de website.
Inspiratie voor volgend jaar
Juist in een tijd waarin we ons bij voorkeur buiten. in kleine groepen en op anderhalve meter afstand vermaken, blijken de Bodemdierendagen een prachtige gezamenlijke activiteit. Coronaproof bodemdieren zoeken gaat uitstekend! De vele initiatieven van de editie van 2020 zijn dan ook een prachtige inspiratiebron voor volgend jaar.