Balkons scoren dit jaar echt slecht. De vorige drie jaren was er nog best wat leven te vinden, maar de droogte en de hitte in de stad hebben hier wellicht toegeslagen.
Dit jaar deden er niet veel bestrate tuinen mee. Met de gevonden beestjes – ja, ook daar leeft best wat – scoorden ze toch een voldoende.
De groene daken blijven alweer achter: net als in 2016 een magere score! Het lijkt erop dat droogte zijn tol eist op daken. Iets om rekening mee te houden, omdat we in steeds meer steden groene daken (willen) aanleggen.
De groene tuinen houden de hoge score vast: dit blijft een veilige haven of het nu droog, nat of gewoon weer is. Ook voor de minder algemene soorten bodemdieren.
De halfgroene tuin doet niet veel onder voor de groene tuin, want de algemene bodemdieren zitten hier ook. Wel minder biodiversiteit en minder grote aantallen. Verder is de pissebed hier terug op 1!
In park en plantsoen is het rapportcijfer nu wel ietjes lager uitgevallen, maar alle soortgroepen zijn gevonden. Dat is goed voor meer natuur in de stad!
Zelfs in de grond van een plantenbak leeft wat. Dit keer hebben we daar alleen geen waarnemingen van.
Het rapportcijfer voor school- en BSO-pleinen is dit jaar hoger dan bij de vorige edities. Dat betekent dat er van alles kan leven. Al waren er dit jaar ook scholen die door de droogte moeite hadden om het te vinden... Opvallende winnaar is hier de mier! Lekker nest onder de warme tegels?
Dit nieuwe tuintype komt met stip binnen met het hoogste algemene rapportcijfer van allemaal. Dat belooft dus wat voor de Tiny Forests, die zich nog verder gaan ontwikkelen. En er komen er nog meer...
De algemene bodemdieren zijn vaak gezien: wel zo’n 7500! En ook het algemene rapportcijfer is weer hoog: dat geeft aan welke belangrijke rol tuinen kunnen spelen in de stadsnatuur. Kunnen, want niet elke tuin scoort hoog... Zeker in dit extreem droge jaar.
We zagen minder vaak naaktslakken: ook door de droogte? De pissebedden eisen wel hun eerste plaats weer op. In het natte 2017 waren ze van de troon gestoten, maar nu zijn zij weer in de meeste tuinen gevonden!